Kemi
pH beregninger
27. maj 2008 af
strangers
Hejsa
Hvis man har saltet: (NH4)2CO3 og skal beregne pH værdien for en opløsning med den i, så spalter man saltet i ioner:
2 NH4+ + CO3-2
Spørgsmålet er da:
Skal man tage udgangspunkt i ammonium som værende en svag syre, eller carbonat som værende middelstærk når man beregner pH værdien?
På forhånd tak..
Hvis man har saltet: (NH4)2CO3 og skal beregne pH værdien for en opløsning med den i, så spalter man saltet i ioner:
2 NH4+ + CO3-2
Spørgsmålet er da:
Skal man tage udgangspunkt i ammonium som værende en svag syre, eller carbonat som værende middelstærk når man beregner pH værdien?
På forhånd tak..
Svar #1
31. maj 2008 af mathon
pKs(NH4^(+)) = 9,25
pKb(CO3^(2-)) = 3,6
hvoraf fremgår, at
NH4^(+) er en svag syre på grænsen til meget svag
medens
CO3^(2-) er en svag base på grænsen til middelstærk
CO3^(2-)'s basevirkning må derfor forventes at være svagt dominerende
i
NH4^(+) + CO3^(2-) <--> NH3 + HCO3^(-) (lidt forskudt til højre)
pKb(CO3^(2-)) = 3,6
hvoraf fremgår, at
NH4^(+) er en svag syre på grænsen til meget svag
medens
CO3^(2-) er en svag base på grænsen til middelstærk
CO3^(2-)'s basevirkning må derfor forventes at være svagt dominerende
i
NH4^(+) + CO3^(2-) <--> NH3 + HCO3^(-) (lidt forskudt til højre)
Skriv et svar til: pH beregninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
