Matematik
Hvilke argumentation bruges der her?
31. maj 2008 af
MiaMette (Slettet)
Det her er om Galileos faldelov (http://galileoandeinstein.physics.virginia.edu/tns61.htm). Det er to personer der diskuterer om et tungt legeme falder hurtigere end et let legeme.
"SALV." = Salviati, som repræsenterer Galileos holdninger.
"SIMP." = Simplicio, som fungerer som "dum debattør" (se bare navnet...)
-----------
SALV. If then we take two bodies whose natural speeds are different, it is clear that on uniting the two, the more rapid one will be partly retarded by the slower, and the slower will be somewhat hastened by the swifter. Do you not agree with me in this opinion?
SIMP. You are unquestionably right.
SALV. But if this is true, and if a large stone moves with a speed of, say, eight while a smaller moves with a speed of four, then when they are united, the system will move with a speed le
ss than eight; but the two stones when tied together make a stone larger than that which before moved with a speed of eight. Hence the heavier body moves with less speed than the lighter; an effect which is contrary to your supposition. Thus you see how, from your assumption that the heavier body moves more rapidly than ' the lighter one, I infer that the heavier body moves more slowly.
---------
Hvilken slags argumentation bruges her? Kan man kalde det en logisk selvmodsigelse, eller er der et smart navn for det?
"SALV." = Salviati, som repræsenterer Galileos holdninger.
"SIMP." = Simplicio, som fungerer som "dum debattør" (se bare navnet...)
-----------
SALV. If then we take two bodies whose natural speeds are different, it is clear that on uniting the two, the more rapid one will be partly retarded by the slower, and the slower will be somewhat hastened by the swifter. Do you not agree with me in this opinion?
SIMP. You are unquestionably right.
SALV. But if this is true, and if a large stone moves with a speed of, say, eight while a smaller moves with a speed of four, then when they are united, the system will move with a speed le
ss than eight; but the two stones when tied together make a stone larger than that which before moved with a speed of eight. Hence the heavier body moves with less speed than the lighter; an effect which is contrary to your supposition. Thus you see how, from your assumption that the heavier body moves more rapidly than ' the lighter one, I infer that the heavier body moves more slowly.
---------
Hvilken slags argumentation bruges her? Kan man kalde det en logisk selvmodsigelse, eller er der et smart navn for det?
Svar #1
31. maj 2008 af peter lind
Han går ud fra to forudsætninger:
1. Tungere masser bevæger sig hurtigere end lettere masser
2. Hvis en tung og en let masse smelter sammen vil resultatet blive en hastighed, der ligger mellem den lette og tunge masse.
Ud fra dette kommer han til en modstrid, hvorfor han kan sige at mindst en af de 2 forudsætninger er forkerte.
Dette kaldes indirekte bevis.
1. Tungere masser bevæger sig hurtigere end lettere masser
2. Hvis en tung og en let masse smelter sammen vil resultatet blive en hastighed, der ligger mellem den lette og tunge masse.
Ud fra dette kommer han til en modstrid, hvorfor han kan sige at mindst en af de 2 forudsætninger er forkerte.
Dette kaldes indirekte bevis.
Svar #3
01. juni 2008 af MiaMette (Slettet)
#1 Hvordan kan han udelukke, at det kun er 2, som er forkert? Salviati konkluderer jo at begge forudsætninger er forkerte.
Svar #4
01. juni 2008 af peter lind
#3 Det kan han ikke på det foreliggende. Man kan kun udelukke at mindst en er forkert. Rent faktisk siger han heller ikke noget om hvilken der er forkert, kun at der er en modstrid.
Skriv et svar til: Hvilke argumentation bruges der her?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
