Fysik

Hvorfor negativ?

02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)
Ifølge Niels Bohr er energien i den n’te stationære bane er givet ved:

E_n = - hcR / n^2


Men hvorfor er den negativ?

Min lærer nævnte noget med, at der er binding mellem kernen og elektronen. Det giver bare ikke helt mening.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Er det ikke noget med, at der skal tilføres energi for at bringe den væk fra kernen. Derfor er den negativ.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du tilfører energimængden E_n til en elektron i den n'te bane (dermed hedder den totale energi: E_tot=-E_n+E_n=0) og så er den ikke bundet til kernen længere.

Svar #3
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

#2

Det lyder meget fornuftigt, men kan bare stadig ikke se meningen med -. Kunne den ikke lige så godt være positiv?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2008 af blackduck (Slettet)

#3

Nej, så ville det byrde med hele den måde vi har opstillet fysikken på jf. #2.

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det vil svare til at du vender det hele på hovedet og atomet bliver exciteret når elektronerne bliver presset ind mod kernen, hvis energien er positiv.

Svar #6
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Hvorfor er E_total = .. lig 0?

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at se hvad der står mellem lighedstegnet, så vil det gå op for dig :)

Svar #8
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Ville det så være korrekt at svare (hvis altså min lærer/censor spørger), at det er fordi at det kræver energi at bringe elektronen væk fra kernen.
Også nævner jeg dette:
Hvis man tilfører energimængden E_n til en elektron i den n'te bane, vil den totale energi være lig 0 (E_tot=-E_n+E_n=0) og først her er energien positiv. ?




Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Tænk på det på den her måde:

Hvis du tager to magneter hen til hinanden vil du mærke en tiltrækkende kraft imellem en syd- og en nordpol. For at fjerne dem fra hinanden skal du selv yde et arbejde, hvilket vil sige, at du tilfører energi til den ene magnet. Det er samme situation i et atom (sådan cirka), hvor din kerne er positivt ladet og din elektron er negativt ladet. To modsatte ladninger tiltrækker hinanden og dermed skal du altså yde et arbejde på elektronen (tilføre den energi) for at få den længere ud i skallerne.

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juni 2008 af Riemann

#0
Valget af nulpunkt er ligegyldigt.

Man kunne lige så godt sige, at energien var

E_n = 13.6 eV * (1 - 1/n^2)

Så har grundtilstanden energien 0 og en fri elektron har energien 13.6 eV.

Ofte vælger man dog at sige, at en fri elektron har energien 0. Da man skal udføre arbejde for at frigøre en elektron fra kernen, så må energien være negativ (med det valgte nulpunkt).

Skriv et svar til: Hvorfor negativ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.