Kemi
syre - base reaktioner journal
04. juni 2008 af
anna85 (Slettet)
hej
er i gang med at, lave min journaløvelse om ioners syre-base reaktioner. der står jeg skal lave 2 reaktionskemaer: et reaktionskema for opløsningen af ionforbindelsen og et andet reaktionskema for den syre - base reaktion.
jeg har lavet den men har svært, at forstå den altså skal det altid var en syre base i den. og hvad er H20 er det en base?
fx
a.
NaHso4(s) --> Na ^+ (aq) + HSO4^- (aq)
ph=1-2 sur
HSO4 ^- + H2O --> SO4 ^2- + H3O ^+
hvordan ved man, at HSO4 er sur , og hvad er så Na hvorfor kan man ik put den i vand reaktion ligesom HSO4?
altså skal det altid var en syre med vand, for i den næste opgave viser den sig en base med H2O
fx
b
K2CO3 ^- (s) --> 2K^+ (aq) + CO3 ^2- (aq)
CO3^2- + H2O --> HCO3 ^3 + OH^-
altså må en basisksog en baskk reagere med hinanden?
c.
NH4NO3(s) --> NH4^+(aq) + NO3^- (aq)
pH= 4-5 sur
NH4^+ + H20 ---> NH3 + H3O^+
her er ladning + i NH4, hvad betyder det så. altså er det lige meget, om ladning er + eller -.
håber i gider give mig svar på de 3 opgaver, og tak på forhånd.
er i gang med at, lave min journaløvelse om ioners syre-base reaktioner. der står jeg skal lave 2 reaktionskemaer: et reaktionskema for opløsningen af ionforbindelsen og et andet reaktionskema for den syre - base reaktion.
jeg har lavet den men har svært, at forstå den altså skal det altid var en syre base i den. og hvad er H20 er det en base?
fx
a.
NaHso4(s) --> Na ^+ (aq) + HSO4^- (aq)
ph=1-2 sur
HSO4 ^- + H2O --> SO4 ^2- + H3O ^+
hvordan ved man, at HSO4 er sur , og hvad er så Na hvorfor kan man ik put den i vand reaktion ligesom HSO4?
altså skal det altid var en syre med vand, for i den næste opgave viser den sig en base med H2O
fx
b
K2CO3 ^- (s) --> 2K^+ (aq) + CO3 ^2- (aq)
CO3^2- + H2O --> HCO3 ^3 + OH^-
altså må en basisksog en baskk reagere med hinanden?
c.
NH4NO3(s) --> NH4^+(aq) + NO3^- (aq)
pH= 4-5 sur
NH4^+ + H20 ---> NH3 + H3O^+
her er ladning + i NH4, hvad betyder det så. altså er det lige meget, om ladning er + eller -.
håber i gider give mig svar på de 3 opgaver, og tak på forhånd.
Svar #1
04. juni 2008 af Da-ted (Slettet)
a) Du kan se at hydrogensulfat er en syre ved at slå dens pKs-værdi og pKb-værdi op i en databog - det kan faktisk også være base så godt set, men når det kommer i vand fungerer det som syre. Na bliver blot opløst i vand og afgiver ingen hydroner
b)H2O er den kemiske formel for vand. Det er vigtigt at forstå at vand er en såkaldt amfolyt. Den kan både agere som base og som syre. Den er dog uhyre svag både som syre og base hvorfor den altid vil være det modsatte af hvad du kommer i. Kommer du saltsyre i vand vil vandet være base og kommer du natriumhydroxid i vand vil vandet fungere som syre (afgiver H^+)
c)
"+" betyder at der er tale om en kation (en positiv ion). Altså er det et stof der har flere protoner en elektroner. Du kan se at NH3 ikke er ladet og når du så kommer endnu en H^+ (som er positiv) på stoffet vil du have skabt dig et samlet positivt stof. Omvendt med ^-... Syrer er de stoffer der kan afgive et H mens baser er de stoffer der kan optage et H. Stoffer har det bedst med at være neutrale så OH^- vil meget gerne optage endnu et H så det kan komme til at ligne H2O (vand). Derfor er OH^- en stærk base.
b)H2O er den kemiske formel for vand. Det er vigtigt at forstå at vand er en såkaldt amfolyt. Den kan både agere som base og som syre. Den er dog uhyre svag både som syre og base hvorfor den altid vil være det modsatte af hvad du kommer i. Kommer du saltsyre i vand vil vandet være base og kommer du natriumhydroxid i vand vil vandet fungere som syre (afgiver H^+)
c)
"+" betyder at der er tale om en kation (en positiv ion). Altså er det et stof der har flere protoner en elektroner. Du kan se at NH3 ikke er ladet og når du så kommer endnu en H^+ (som er positiv) på stoffet vil du have skabt dig et samlet positivt stof. Omvendt med ^-... Syrer er de stoffer der kan afgive et H mens baser er de stoffer der kan optage et H. Stoffer har det bedst med at være neutrale så OH^- vil meget gerne optage endnu et H så det kan komme til at ligne H2O (vand). Derfor er OH^- en stærk base.
Skriv et svar til: syre - base reaktioner journal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
