Biologi

Positive mutationer

11. juni 2008 af sarahfoley (Slettet)
Hej!

Er der nogen der kan komme med et konkret eksempel på en positiv mutation?

Og er der nogen der kan forklare konsekvensen for en mutation i en tilfældig kropscelle i forhold til i en kønscelle.
Jeg ved godt, at en mutation ikke kan nedarves med mindre den forekommer i kønscellerne. Men vil den altid blive nedarvet, og har det som oftest negative konsekvenser at en alm. celle gennemgår en mutation?

Takker på forhånd..

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2008 af Blomsten (Slettet)

Først og fremmest. Det er IKKE korrekt, at mutationer kun nedarves gennem kønscellerne. Både faderen og moderen giver hver 22 autosomer (dvs. kromosomer, der ikke er kønskromosomer) til barnet - og derudover giver moderen et X-kromosom, hvorimod faderen kan give enten et Y- eller X-kromosom videre (og dette bestemmer så kønnet på afkommet).

Forskellen på, om mutationen opstår i en somatisk (dvs. alm.) eller celle eller kønscelle er, at mutationen i den somatiske celle bliver i kroppen og kan føre til sygdom (f.eks. cancer), mens mutationer i kønscellerne føres videre til afkommet og derfor ikke påvirker individet, hvor mutationen opstår.

En positiv mutation kan f.eks. være, at mennesker, der lever i områder, hvor der er meget (og kraftigere) sol, danner mere pigment, end eksempelvis danskere gør, så de kan beskytte sig bedre mod stråling fra solen.
Man kan vel også sige, at mutationen hos (nord)europæere, der gør, at vi fortsætter med at danne laktase hele livet, er en positiv mutation, idet vi på den måde har en god calcium-kilde i form af mælk fra køer.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2008 af Stenalt (Slettet)

#1 "Det er IKKE korrekt, at mutationer kun nedarves gennem kønscellerne"- er forkert... Kønsceller er det eneste der giver mutationer videre, men ja det er rigtigt at det ikke kun er KØNSKROMOSOMERNE hvorigennem der overførs mutationer...

Svar #3
11. juni 2008 af sarahfoley (Slettet)

Tusind tak :) Der reddede du lige en del af min eksamen imorgen

Skriv et svar til: Positive mutationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.