Fysik

Modstand - Formler

14. juni 2008 af DaverzNP (Slettet)
Hejsa :)

Er ked af hvis jeg opretter et indlæg som måske allerede findes, men jeg har ledt lidt og ikke med det store held.

Jeg har lidt svært ved at forklare det jeg mangler, men jeg prøver:

Hvis du sender 230 V igennem en 25 KM ledning, så kommer intet jo ud på den anden side! Hvis du derimod sender 400k igennem og næsten intet styrke, så ender du med et tab på ca 6-9 % (iflg. min fysikbog).

Derfor kunne jeg godt tænke mig en formel der viser at modstanden "tærer" mest på styrken, så det derfor kan betale sig at lave transformerstationer...

Håber i forstår hvad jeg mener, ellers må i skrive det. Så vil jeg prøve igen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Dine enheder er lidt forvirrende. Hvis der skal stå 400 kV, hvor der bare står 400k, og 25 km, hvor der står 25 KM, vil det hjælpe en del.

Jeg ved ikke om man kan bruge den følgende formel, som jeg har fra laserlys, som mister intensiteten som funktion af længden. Men den vil nok se ud som følgende:
I(l)=I_0*e^(-l*alfa)

Sådan mener jeg den ser ud, er ikke helt sikker.
I(l)=strømstyrken efter længden l
I_0=strømstyrken i starten
l=længden
alfa=stofkonstant (der er forskel på at sende det gennem jern og magnesium f.eks.)

Hvis formlen passer, kan man se, at der er et tab, jo længere strømmen skal sendes, derfor er det en idé at have en så lille strømstyrke som muligt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2008 af peter lind

Du kan bruge ohms lov. Ved strømstyrken I vil spændingsfaldet over ledningen være RI altså mindre end ved høj strømstyrke. Da der samtidig er en høj spændingsforskel mellem polerne betyder det endda mindre andel af spændingsfaldet sker over transmissionsledningen. Den afsatte energi i ledningen er RI^2 altså igen mindre med mindre strømstyrke.


Svar #3
14. juni 2008 af DaverzNP (Slettet)

Daniel TA: Sorry...Det er selvfølgelig det jeg mener, jeg fik bare trykket shift inde, og glemte V efter k (mit touchpad driller, så indimellem lver min cursor noget forkert).

Indtil videre må der gerne komme flere svar. Jeg vil blot sidde og gruble over de nævnte formler!

Svar #4
14. juni 2008 af DaverzNP (Slettet)

Har kigget lidt på Ohms lov...

R = U/I (håber det passer)...

Så er modstanden 76 Ohm...Hvad kan jeg bruge det til? Er der ikke en formel som kan bevise at 76 Ohm f.eks tager xx % af strømstyrken... Håber i forstår det...Er lidt lost her...

Svar #5
14. juni 2008 af DaverzNP (Slettet)

En transformator bruger når man vil sende strøm over lange afstande. Så hjælper det at køre spændingen op på et meget højt niveau, og samtidig ryger strømstyrken meget langt ned (kan bevises med Ohms Lov. Hvis vi siger at man transformerer 230 V (10 A) fra en 200 vindings-spole til 50000 vindings-spole. Så bliver sekundærstrømmen 57500 V (250 gange forstørret) og A ryger altså ned på 0,04. Hvis man så ligger de tal ind i denne formel: P = R * I^2 hvor P er effekttab. Effekttab = (lad os sige 1000) 1000 * 0,0016 = 1,6 W mister vi ud af 2300 W. Dertil kommer også modstand i transformeren og andre led af processen.

Er der noget hold i det her?

Svar #6
15. juni 2008 af DaverzNP (Slettet)

Der er hold i det :) Så :P Spørgsmål besvaret.

Skriv et svar til: Modstand - Formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.