Matematik

Egenskaber for krydsprodukt

15. juni 2008 af Frk_Lind (Slettet)
Jeg skal til eksamen i matematik A d. 19. juni og jeg er igang med beviserne for krydsproduktets egenskaber.

Desværre står beviset for |a x b| = |a|*|b|*sin(v) ikke i min bog, så jeg vil høre om der er nogle der kan hjælpe mig med beviset for denne sætning, eller sende et link hvor beviset står?

På forhånd tak.

Mvh. Thea Lind

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2008 af Riemann

Såvidt jeg husker var det en del af definitionen af krydsproduktet at

|a x b| = |a|*|b|*sin(v)

Prøv at kontrollér om det ikke også er tilfældet i din bog...

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2008 af Riemann

#1
Jeg ville have skrevet følgende:

Såvidt jeg husker var det i min gymnasiebog en del af definitionen af krydsproduktet at

|a x b| = |a|*|b|*sin(v)

Prøv at kontrollér om det ikke også er tilfældet i din bog...

Svar #3
15. juni 2008 af Frk_Lind (Slettet)

Ikke i min bog desværre!

der står i bogen at der er et bevis for denne sætning, men beviset står der ikke, begrundet at det er meget langt.

Jeg har selv prøvet at gå igang med beviset, men kører død i det og får forskellige resultater

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

Det vides, at krydsproduktet på R³ kan skrives som:

Ved kvadrering fås


Og af skalarproduktet
fås


og ifølge den trigonometriske grundrelation haves derfor


og således

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

#4.
Øverste linje skulle have svaret til http://upload.wikimedia.org/math/5/1/c/51c5def5d36f26d0fba216e34bfd137a.png, men forummet var ikke just samarbejdsvillig.

Svar #6
15. juni 2008 af Frk_Lind (Slettet)

ok på den måde, nu forstår jeg!

Tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2008 af ac.flem (Slettet)

Aha, tror også jeg er med nu. Men: "det vides, at krydsproduktet på R^3..." hvad menes med dette? Og hvordan hænger dette sammen med areal udspændt mellem to vektorer i rummet?

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

R³ er en matrice med tre rækker, men nevermind.

Arealet af et paralellogram kan bestemmes ved:


Tegn en skitse og se, at der for det af to vektorer (a og b) udspændte paralellogram, gælder at:


Det ses endvidere, at grundlingen er længden af vektor a, hvorfor:


Tilfældigvis viser det sig af ovenstående, at


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juni 2008 af ac.flem (Slettet)

Mange tak:) og sinv=H/lbl er en sinusrelation ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

#9.
Jo. sinv = h/|b| kommer af definitionen på sinus til en vinkel i en retvinklet trekant:

sinv = modstående katete / hypotenusen

Det er ikke sinusrelationen, men det kan godt afledes af sinusrelationen.

Skriv et svar til: Egenskaber for krydsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.