Fysik

SOS! Paradigmeskift i den menneskelige erkendendelse

16. juni 2008 af JohnJohnJohn1 (Slettet)
Paradigmeskift i den menneskelige erkendendelse. Er der nogen der kan forklare hvad i al verden det er, for det er med i min pensumliste, men kan bare ikke finde noget om det, og skal op i morgen. så hvis der er en der kan hjælpe mig, ville det være skønt.

på forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2008 af Katarina000 (Slettet)

Paradigmeskiftet går ud på at vores erkendelse ikke er objektiv(som positivisterne tro) vi ser verden igennem bestemte briller, og vi kan ikke få indsigt i hvordan tingene virkeligt er, kun hvordan tingene er for os.




Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juni 2008 af bboblzs (Slettet)

Hvis vi holder os indenfor fysik og til at starte med glemmer filosofien, da jeg ikke regner med at du vil blive stillet til regnskab for den, så troede man indtil starten af det 20. århundrede at man i princippet kunne forudsige alt, såfremt man kendte til alle krafter der virkede. Det betyder altså at fremtiden er givet på forhånd. Man kan kalde det skæbne.
Så kom kvantefysikken og ændrede denne opfattelse. Det er paradigmeskiftet. En af de afgørende episoder var Einsteins og Bohrs diskussion af Youngs dobbeltspalteforsøg. Det kan du uden tvivl finde meget bedre beskrevet andre steder på nettet end jeg lige kan gøre det. Diskussionen førte til at Bohr lavede den såkaldte Københavnererklæring, hvor den nye verdensopfattelse indenfor fysikken står beskrevet. Det lidt sjove er at den har rigtig meget til fælles med filosoffen Kants langt tidligere tanker.

Skriv et svar til: SOS! Paradigmeskift i den menneskelige erkendendelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.