Biologi

blødersygdommen - er det nu kun mænd der kan få den?

19. juni 2008 af bj-jensen (Slettet)
Jeg har siddet og læst op til min eksamen i biologi på c nievo. Jeg er så nået til genetik og må indrømme jeg er lidt forvirret, måske i kunne redde trådene ud for mig?

Blødersygdommen er en såkaldt sygdom der binder sig til X kromosonet og er ressesiv. I min bog står at kvinder/piger ikke får sygdommen men at kunne drenge kan? Hvorfor drenge får sygdommen skyldes at de kun har et X og i dette tilfælde er det syg. Piger derimod kan være bærre af sygdommen fordi hvis de har et rask X og et syg X er det raske der dominere.

Hvad nu hvis en mand med blødersygdommen fik børn med en kvinde der var bære af sygdommen. Vil det så ikke være muligt at få en pige med 2 syge X-kromosomer og at de kommer altså til udtryk?

Det måske bare mig der har misforstået et eller andet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2008 af klotte (Slettet)

Jo men mun ikke de går til grunde i fosterstadiet eller når de får menustration ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2008 af Dunnar (Slettet)

#0 Hvis en kvindelig bærer af blødersygdommen bliver gravid med en mand med blødersygdommen og dette barn får to gener for blødersygdommen, vil fosteret gå til grunde tidligt i graviditeten.

#1 Blødersygdommen og menstruationscyklusen har ingen sammenhæng

Svar #3
19. juni 2008 af bj-jensen (Slettet)

Hvorfor ville fosteret gå til grunde? er det fordi det ikke kan håndtere to defekte X-kromosomer?

er bare nysgerrig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2008 af Dunnar (Slettet)

#3 ja, lidt poppet udtrykt, men det er essensen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2008 af Stenalt (Slettet)

#4 Af reb interesse... Hvorfor kan et hankøn overleve, mens et hunkøn vil gå til grunde i graviditeten... I det sygdommen er recessiv er det jo en loss of function mutation...

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2008 af Dunnar (Slettet)

#5 En dreng har kun et x-kromosom og eftersom mutationen sidder her, vil en dreng få sygdommen. En pige har to x-kromosomer, så har hun mutationen på det ene kromosom vil det tilsvarende ikkemuterede område på det andet x-kromosom opretholde en normal funktion hos hende (hun er dog bærer af sygdommen og kan vidergive bærerstanden/sygdommen til sine døtre/sønner). Får hun derimod to muterede x-kromosomer vil hun gå til grunde i fostertilværelsen. Det er derfor der ikke ses nogle kvinder med blødersygdommen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. juni 2008 af Stenalt (Slettet)

#6 Du får ikke svaret på mit spørgsmål... Kan selvf. godt se at hvis hun er homozygot for muationen så vil hun påvirkes... Men hvad er det der gør at et foster af hunkøn der er homozygot for mutationen er dårligere stillet end en dreng der har et enkelt afficeret x kromosom (det eneste han har)??? Altså hvorfor dør piger og ikke drenge i fostertilvæelsen???

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. juni 2008 af Dunnar (Slettet)

#7 Jeg kan ikke give et 100% svar, da jeg ikke er særligt dybt inde i blødersygdommen, men kun har beskæftiget mig med genetik, arvegange osv. i forbindelse med genetisk rådgivning (som trods alt er en relativt begrænset del af mit studie). Så vidt jeg husker, gælder det for blødersygdommen (hæmofili A og B - ikke alle de andre variationer, som ikke er recessive x-bundne og derfor godt kan optræde hos kvinder), at der på y-kromosomet er et gen, der tilnærmer samme funktion som det muterede gen på x-kromosomet, men som ikke til fulde danner grundlag for den samme produktion af den berørte koagulationsfaktor.

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. juni 2008 af Stenalt (Slettet)

Tænkte netop at det nok var noget i den stil...

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. juli 2010 af KarinaNB (Slettet)

faldt lidt over denne gamle tråd ;)

Jeg er netop kvindelig bløder(dog i mild grad). Min far er svær bløder (faktor8) og min mor havde uden at vide det won villebrand. da hun ik havde et rask gen til mig der kunne tage over fik jeg blødersygdommen. altså ikke kun bærer :)

men jeg ved også der ikke findes mange af min slags ;)

tidligere har der også stået i lærebøger at piger kun kan være bærer ;) men jeg er da levende bevis på det ikke passer ;)


Skriv et svar til: blødersygdommen - er det nu kun mænd der kan få den?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.