Matematik

Hjælp en lille håndværker der vil læse videre.

13. august 2008 af HenrikKlinke (Slettet)

Udviklingen i det danske skovareal kan beskrives ved følgende matematiske model:

y = 417 000 × 1,007x
hvor y er skovarealet (målt i hektar), og x er antal år efter 1990.
a) Hvad fortæller tallene 417 000 og 1,007 om udviklingen i det danske skovareal?
 

Jeg har aldrig været vant til at skulle forklare mig i matematik, før hen skulle jeg bare regne men nu skal man os forklare sig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. august 2008 af mathon

y = f(x) = 417 000 × 1,007x

til tiden 0
er
y = f(0)= 417 000 × 1,0070 417 000 × 1 417 000
dvs. i 1990 er skocarealet 417 000 ha

med en fremskrivningsfaktor på 1,007 = (100+0,7)%
altså en årlig tilvækst på 0,7% efter 1990


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. august 2008 af mathon

skocarealet  →  skovarealet


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2008 af mathon

...det er vel vigtigt, hvad man beregner og at man kan redegøre for hvordan
- beregningerne kan jo foretages med hjælpemidler! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Mathon har svaret på det matematiske

Sådan som jeg forstå dit spørgsmål, vil du også gerne vide, hvorledes du skal beskrive udsagnet i 'menneskesprog'?

417 000 er - som alle tidligere deltagere i debatten vist har sagt - Skovarealet i Danmark i 1990 målt i hektar

Ligningen 417 000 × 1,007x udsiger, at skovarealet efter 1990 vokser med 7 promille om året :)

Om det passer, eller om det er et tænkt eksempel, ved jeg ikke :)

En lille søgning i Statistikbanken, www.statistikbanken.dk, Tabel "SKOV1: Skovarealet efter område og bevoksning"  giver følgende resultat:

Skovarealet efter bevoksning, område og tid   1990 2000 Skovareal i alt     Hele landet 445 390,7 486 234,6

Så det er nok en gammel opgave, hvor kun årstallet, ikke arealet og væksten er opdateret :)
 


Skriv et svar til: Hjælp en lille håndværker der vil læse videre.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.