Kemi

EN enkel opgave (mængdeberegning)

20. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

Sidder med følgende opgave:

Hvor meget ethanol (alkohol) kan der dannes ved gæring af 1 kg sukker? Reaktionsskemaet er:

C12H22O11+H2O → 4CH3CH2OH+4CO2

Sukker                               Ethanol

Jeg ved godtat den forholdsvis er simpel, men kan simpelthen ikke se en logisk løsning!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2008 af juventuz (Slettet)

Du kender m(C12H22O11) og den molare masse af sukker (ellers regn dig frem til det. Derefter finder du stofmængden af sukker (n=m/M) og benytter, at forholdet mellem sukker og ethanol er 1:4. Du finder M på samme måde som ved sukker. Til sidst finder du massen af ethanol ved at sige (m=n*M).

Håber du forstod. Ellers tag et kig i din bog - der er der helt sikkert regnet et lignende eksempel.


Svar #2
21. august 2008 af Mulle00 (Slettet)

du skriver at jeg skal finde massen for ethanol?? jeg har jo kun den molare masse af ethanol?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. august 2008 af djharsk (Slettet)

Ja. Du ved, at hver gang der bliver forbrugt ét sukker molekyle, bliver der dannet 4 ethanol molekyler.

Dvs. stofmængden af ethnanol må være 4 gange så stor, som den af sukker. Dernæst kan du beregne den molare masse af ethanol, og n(4*Sukker) * M(ethanol) = m(ethanol)


Skriv et svar til: EN enkel opgave (mængdeberegning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.