Fysik

Energi

20. august 2008 af tumle (Slettet)

Hejsa,

Jeg sidder lige og bliver lidt forvirret over lidt fysik, jeg har de to formler:

men jeg har også:

Som jo virkelige ligner meget. Men er det lige meget hvordan jeg skriver den, eller er det vigtigt at skelne mellem de to?

Jeg håber lige at få lidt respons.

Rasmus

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2008 af peter lind

Nu skriver du ikke i hvilken forbindelse disse ligninger optræder i og hvad de forskellige variable står for.

Jeg gætter på at det er i forbindelse med varmelære hvor m=masse, c den specifikke varmekapacitet og ΔT er ændringen i temperaturen. I så fald står ΔE for ændringen i den indre energi og Q for overførslen af varmeenergien. Såfremt der ikke sker ndet vil på grund af energibevarelsen de 2 størrelser være de samme.


Svar #2
20. august 2008 af tumle (Slettet)

Hmm.. jeg er ikke helt sikker på jeg forstår, men jeg skulle måske prøve at omformulere mig lidt:

Vil der altid gælde at

eller gælder denne sammenhæng kun under varmelæren, eller vil jeg alle steder vi snakker om energi, selvom det ikke er varmeenergi,  kunne bruge Q i stedet for

Jeg håber det kan bringe mig tættere på det svar jeg søger.

Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2008 af peter lind

Nej. Det gælder ikke altid; men du kommer næppe til at støde på problemer, hvor det ikke gælder, med mindre du vil studere fysik på universitetet.


Svar #4
21. august 2008 af tumle (Slettet)

Nu skal jeg på et tidspunkt studerer fysik som sidefag på universitetet, og det er grunden til at jeg sidder og knokler med det. Men jeg kan altså udlede af det, at jeg kun må brug Q på den måde når der er tale om energi i form af varme?

Indtil videre mange tak for hjælpen.

Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2008 af silur (Slettet)

Termodynamikkens første hovedsæting utrykker tilvæksten i et termodynamisk systems indre energi som en sum af varme tilført systemet  og arbejde udført på systemet. I specielle tilfælde skal der medtages yderligere led. Disse tilfælde optræder når antallet af partikler i systemet ikke er konstant eller hvis der virker andre generaliserede kræfter end tryk og temperatur på det. Når bortses fra denne almindeliggørelse, lyder loven:

dU = dQ+dW

hvor dU er tilvæksten i indre energi, dQ varmen tilført systemet og dW arbejdet udført på systemet. Kun såfremt dW=0 kan du slutte at tilvæksten i systemets indre energi er lig varmetilførslen.


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.