Matematik

Sæt fælles faktorer uden for parentes ??

22. august 2008 af sojes (Slettet)

Har nogle problemer med at sætte fælles faktorer uden for parentes, da jeg ikke rigtig har styr på hvad det er for noget..

Har prøvet mig frem og vil gerne vide om dette udtryk er rigtigt løst:
m= 18a - 24b + 12c
m= 12 (1,5a - 2b + c)

Og når det kommer til dette udtryk har jeg slet ikke nogen ideer til at komme igang:

a= xyz + x²y - xy²

Ved nemlig ikke rigtig hvad jeg må gøre ved x² eller y²  for at få fælles faktor.. HJÆLP


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2008 af Sherwood (Slettet)

Det er jo ligesom med tal:

a=xyz+x2y-xy2

a=xy(z+x-y)


Svar #2
22. august 2008 af sojes (Slettet)

Har nu prøvet at løse yderlige 2 udtryk som jeg rigtig godt kunne tænke mig nogen ville se i gennem?

z= 2ax + 2bx + ay + by
z= 2y (eller 4y?)  (2a + 2b + 2x)

w= 3ax - 3bx + ay -by
w= -2b (2a) eller 2a -(2b)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2008 af peter lind

I den første:

Du kan sætte 2x uden for en parantes i de 2 første led altså 2ax+2bx= 2x(a+b)

I de sidste 2 led kan du sætte y uden for en parantes, så du får ay+by = (a+b)y

Samlet bliver z så 2x(a+b)+y(a+b)

Her er a+b en ny fælles faktor du kan sætte uden for en parantes. Prøv selv.

Den anden går lige som den første. 3x er fælles faktor i de 2 første led og kan sættes uden for en parantes. I de 2 sidste led er y en fælles faktor, der kan sættes ud for en parantes. Prøv selv. I det fremkomne udtryk er der igen en fælles faktor, der kan sættes ud foran en parantes.


Svar #4
22. august 2008 af sojes (Slettet)

Nåå man må gerne lave to parenteser!? -smart, så lærte jeg også noget idag xD

Men så må w jo blive 3x(a-b)+y(a-b) -> a-b(3x+y) ?
og det færdige resultat i z bliver a+b(2x+y) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2008 af peter lind

Det er (a-b) du sætter uden for en parantes så resultatet bliver (a-b)(3x+y)


Skriv et svar til: Sæt fælles faktorer uden for parentes ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.