Matematik

Bilens Bremselængde

31. august 2008 af cloudo (Slettet)

Bremselængden for en bil er proportional med bilens hastighed i andens potens. Ved en måling har man konstateret en bremselængde på 41 m ved hastigheden 118 km/t.

- Bestem bremselængden ved hastighederne 50 km/t og 130 km/t.

En bremselængde blev målt til 22 m.

- Hvor hurtigt kørte bilen?

- Hvor meget vokser bremselængden, når hastigheden øges med 10 %?

( Hvordan regner man det ud? mit bud er, at man bruger 41 * 118^2 eller er det 0,041*118^2, da 41 er i meter? )


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2008 af dnadan (Slettet)

B(v)=a*v^2, hvor a er proportionalitetskonstanten.

a findes ved:

B(v)=0,041km (Jeg vil mene, at det burde være i samme enhed, du kan enten vælge at lave km/t om til m/s eller lave m om til km... - Men jeg kan naturligvis godt tage fejl) Men prøv lige, så må du afgøre om det virker realistisk.


Svar #2
31. august 2008 af cloudo (Slettet)

 så er:  B(v)=a*v^2  lig med   0,041km = a * 118 km/t ^2

Bestem bremselængden ved hastighederne 50 km/t

solve( B(v) = a * 50km/t^2

hvordan finder man a? du skrev kun a findes ved: 


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. august 2008 af dnadan (Slettet)

Hovsa: a findes ved:

B(118)=0,041 (som du også selv skriver ved: 041km = a * 118 km/t ^2)
 

Isolér a (burde være meget ligetil)


Svar #4
31. august 2008 af cloudo (Slettet)

 kan det passe at a er: 0,041 / 118^2 = a --> 0,000003 ?

så er:

Bestem bremselængden ved hastighederne 50 km/t

0,000003 * 50km/t^2 = 0,0075 m

og

130 km/t bliver

0,000003 * 130^2 = 0,0507 m

En bremselængde blev målt til 22 m.

- Hvor hurtigt kørte bilen?

solve(0,022 = 0,000003 * x^2, x) = 85,6349 km/t

er det rigtigt?

den sidste kan jeg ik finde ud af...

- Hvor meget vokser bremselængden, når hastigheden øges med 10 %?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. august 2008 af dnadan (Slettet)

husk, at du får svaret ud i km og ikke m.

- Men så vidt jeg kan se, så ser det sandsynligt ud.

(B(1,10*v)-B(v) )/B(v) *100%

1,10*v = 110% af en bestemt hastighed.


Svar #6
31. august 2008 af cloudo (Slettet)

 tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Bilens Bremselængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.