Kemi

kemi svært

08. september 2008 af afifo85 (Slettet)

En ester af en monohydron syre har f0lgende struktur:

R1---C----O---R2 der er os en dobbeltbundet O på carbom ( det er en ester)

hvor R1 og R2angiver alkylgrupper.
Der afvejes 0,492 g af esteren i en kolbe, hvortil der yderligere sæettes 50,0 mL 0,100 M NaOH-opl0sning. Kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 mIll.
a)Opskriv et afstemt reaktionsskema for den re-
aktion, der forl0ber i kolben.

Efter afkøling titreres kolbens indhold med 0,100 M saltsyre. Forbruget er 13,9 mL.

b) Beregn esterens molare masse.
Nu tilsæettes der overskud af saltsyre til reaktionsblandingen, hvorved d ske syre, der indgik i esteren, udfældes. Denne syre filtreres fra, og der elementaranalyse pa syren. Analyseresultatet gav f0lgende massesammen
C 68,84 %
H 4,95 %
c) Bestem syrens molekylformel.
Bade syren og esteren br<ender med en sodende flamme.
d)Angiv en mulig strukturformel for esteren samt det systematiske 1 rende hertil
 

vil ikke have svare bare fremgangsmåde


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2008 af mathon

a)
(irreversibel) basehydrolyse:

R1-C(O)-O-CH2-R2   +   OH-    --->     R1-C(O)-O   +    HO-CH2-R2 

1 mol R1-C(O)-O- ækvivalerer 1 mol R1-C(O)-O-CH2-R2

titrering:
R1-COO-   +  H+   --->   R1-COOH

1 mol R1-COO- + ækvivalerer 1 mol H+, der ækvivalerer 1 mol HCl

n(HCl)forbrugt   =  (13,9 mL) *(0,100 mmol/mL)  =  1,39 mmol = 0,00139 mol

dvs.

0,00139 mol R1-COO- ækvivalerer 0,00139 mol R1-C(O)-O-CH2-R2

M(R1-C(O)-O-CH2-R2)  =  (0,492 g)/(0,00139 mol)  =  353,957 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2008 af mathon

b)

giver en aromatisk syre


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2008 af mathon

opgaven melder intet om en alifatisk, primær alkohol,

HO-CH2-R2  ændres til R2-OH

den sodende flamme tyder på en aromatisk alkohol.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2008 af mathon

R1-C(O)-O-CH2-R2 + OH- ---> R1-C(O)-O-   +    HO-CH2-R2

bør korrigeres til

R1-C(O)-O-R2 + OH- ---> R1-C(O)-O-    +    HO-R2

grundet senere i opgaven forekommende oplysninger


Svar #5
08. september 2008 af afifo85 (Slettet)

hvad med c og d


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2008 af mathon

find selv formlen for den monohydrone syre


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

jeg får forholdet mellem n(C)/n(H) = 1,167 dvs 1 men kan det passe? og hvordan vil det påvirke syrens molekylformel?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2010 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. marts 2014 af motherearth (Slettet)

#1 Må jeg bede dette eftertjekkes? 
Jeg har lige taget den med en kemiker, der mener den ser en anelse anderledes ud :-)

HCl er en stærk syre, og burder derfor reagere med OH- (stærk base), og ikke R1-COO-..
   H+   +   OH-  -->  H2O
 0.1 M      0.1 M
13.9 mL    50 mL
I første reaktion hvor der sker en forsæbning bruges der (50*0.1) mmol base 
I anden reaktion under titreringen bruges der (13.9*0.1) mmol base
Der må derfor være et overskud på (50*0.1) - (13.9*0.1) mmol base som kan reagerer med esteren,
dvs. n(base) = n(ester)

m/n=M
0.492g / (50*0.1) - (13.9*0.1) mmol = M(ester) g/mmol


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2015 af Kemifjols (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med d?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. november 2015 af Soeffi

#0. Vejer man ikke den udfældede syre?


Skriv et svar til: kemi svært

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.