Matematik

ligning for cirklens tangent

18. september 2008 af St4rsky (Slettet)

I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved

x2 - 6x + y2 + 8y = 0

(1) Bestem centrum og radius:

jeg får C( 3, -4 ) r = 5

(2) Bestem en ligning for den tangent til cirklen, der går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.

jeg kender altså et punkt på tangenten (0,0) og jeg kender ligningen til den cirkel den tangerer. hvordan bestemmer jeg så ligningen til tangenten?

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2008 af mathon

BEMÆRK at

(0,0) også ligger på cirklen

da tangenten til cirklen både skal gå gennem (0,0), som ligger på cirklen, og røringspunktet, må disse to punkter i dette specifikke tilfælde være sammenfaldende.

røringspunktet er således (0,0)

tangenten er således en ret linje gennem (0,0)
og har dermed ligningen
y = ax
og
står vinkelret på linjen gennem C(3,-4) og (0,0) med hældningstal (-4/3) = -(4/3),

hvorfor a = (3/4)

dvs.
ligningen for cirkeltangenten gennem(0,0)
har ligningen

y = 0,75x


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2009 af ak08 (Slettet)

Og hvad hvis tangenten er en ret linje går gennem P(6,-8) .

Hvordan bestemmer du SÅ ligningen?? :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2009 af peter lind

Find vektor CP. Denne er normalvektor til tangenten i P. Du kan så bruge formlen for linien givet ved normalvektor og et kendt punkt, eller du kan finde tværvektoren til CP, som er en retningsvektor for tangenten gennem P


Skriv et svar til: ligning for cirklens tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.