Kemi

Syrer og baser

18. september 2008 af Nyx84 (Slettet)

Hej:-)

Er der nogen, som vil hjælpe mig med følgende opgaver. Jeg har kigget længe på dem og forsøgt at løse dem vha. KDO (kemiske data og oversigter), men det lykkes mig ikke at finde ud af det.

1)Find pH i følgende blandinger af to opløsninger:

1 L 0,01 M HCl og 1 L 0,03 M NaOH

2) Find pH i en 0,01 M H3PO4 opløsning og i en  0,001 M H3PO4 opløsning

3) Find pH i en blanding af lige rumfang 0,1 M KH2PO4 og 0,05 M Na2HPO4

4) Hvor mange ml 1,0 mol/L  HCl skal man tilsætte 1,0 L 0,10 mol/L NH3 for at lave en buffer med pH= 9,25


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2008 af mathon

1)
er der overskud af OH- eller H3O+ ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2008 af mathon

H3O+                +            OH-  --->  2H2O
1 mol H3O+ ækvivalerer 1 mol OH-

0,01 mol H3O+ ækvivalerer 0,01 mol OH-  

hvorfor der bliver et overskud på 0,02 mol OH-  

når reaktionen har fundet sted

disse 0,02 mol OH- befinder sig i et fællesvolumen på  2 L (det dannede reaktionsvand fylder ikke nævneværdigt)

hvorfor

c(OH-) = (0,02 mol)/(2 L) = 0,01 mol/L = 0,01 M

pOH = -log(c(OH-)) = -log(10-2) = 2

ved 25°C gælder

pH = 14 - pOH = 14-2 = 12


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2008 af mathon

pKs(H3PO4) = 2,12, hvilket indikerer middelstærk syre

Ks = 10-pKs

pH = -log((-Ks + √(Ks2+4Ks*cs))/2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2008 af mathon

ligevægten

H2PO4-(aq) +  H2O(l)  <--->  HPO42-(aq)  +  H3O+(aq)

pufferligningen

pH = pKs + log(nB/nS)


Skriv et svar til: Syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.