Matematik

Råd! Opstil ligning ud fra tekst.

25. september 2008 af Tenorio (Slettet)

Jeg har siddet og rodet med en tekst, som det er meningen, at en ligning skal opstilles ud fra. Jeg har brug for et råd til, hvordan jeg kan komme videre og få forståelse for det. (Ikke facit!!)

Teksten:

"En dreng går i 1. G. Han skal have matematik. Matematiklæreren har en pose slik med til dagens lektion. Læreren giver halvdelen af slikket til klassens piger, som skal lave gruppearbejde. Drengene får halvdelen af det slik, der er tilbage. Et par elever kommer for sent til timen. De får 2/3 af det tilbageværende slik. Læreren spiser selv de sidste 4 stykker slik i posen.

Drengen spekulerer over, hvor mange stykker slik der var i posen, før den blev åbnet."

Her er min udregning punkt for punkt - som jo altså ikke er er ligning, der er opstillet ud fra ovenstående oplysninger i teksten:

1) Klassens piger får 1/2 ud af 1/1

2) Drengene får 1/2 af 1/2, hvilket er 1/4.

3) Et par = 2. Så 2 elever (kom for sent) får 2/3 af det tilbageværende slik, dvs. 1/4. Jeg siger, 1/4 er det samme som 3/12. De skal altså have 2/3 af 3/12. Det bliver 2/12 stykker slik.

4) 2/3 af 1/4 resulterer altså i 2/12 af slikstykkerne, hvoraf 12/12 er hele slikposen. Det må vi huske.

5) Vi ved, at læreren får de sidste 4 stykker slik. Han får dermed den sidste trejdedel, 1/3, af 1/4, hvilket bliver 1/12. 1/12 = 4 stykker slik

6) Når 1/12 svarer til 4 stykker slik, må 12/12, posens samlede antal slik, være 4*12 = 48.

7) Svaret på opgaven er altså, at slikposen indeholdt 48 stykker slik, før den blev åbnet.

Jeg har efterfølgende prøvet at konstruere en ligning ad fra de oprindelige oplysninger, fordi det er vel ikke tilladt at bruge delsvarene i mit eget regnestykke til ligningen?

Skal sådan en ligning ikke laves fra bunden?

Jeg håber lige på et par gode råd hertil.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af Kristian-Poulsen (Slettet)

x-(1/2)x-(1/4)x-(2/12)x=4

(1/12)x=4

x=48
 


Skriv et svar til: Råd! Opstil ligning ud fra tekst.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.