Kemi

beregning af pH

25. september 2008 af frode89 (Slettet)

hey håber der er nogen der kan hjælpe mig..

Jeg får at vide, at en opløsning 120 mL 0,0140 M NaOH blandes med 60 mL 0,0115 M H2SO4. Jeg skal beregne pH for blandingen, men ved ikke hvordan jeg skal gøre når det er en stærk syre og en stærk base der blandes, håber der er nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af mathon

find ud af om der er H3O+ el OH- i overskud


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2008 af mathon

n(OH-) = (120 mL)*(0,0140 mmol/mL) = 1,68 mmol

n(H3O+) = 2*(60 mL)*(0,0115 mmol/mL) = 1,38 mmol

dvs. et overskud af OH- på 0,3 mmol, som befinder sig i et volumen på (120+60)mL

hvoraf

[OH-] = (0,3 mmol)/(180 mL) = 0,001667 mmol/mL = 0,001667 mol/L = 0,001667 M

pOH = -log(0,001667) = 2,8

ved 20°C gælder

pH = 14 - pOH = 14 - 2,8 = 11,2


Svar #3
25. september 2008 af frode89 (Slettet)

mange tak for hjælpen, men hvorfor ganger du 60 mL med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#3.

H2SO4 er divalent, dvs. den afgiver 2 protoner, hvorfor dens stofmængde multipliceres med en faktor 2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#4. Korrektion:

hvorfor dens stofmængde multipliceres med --> hvorfor stofmængden af H3O+ multipliceres med


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2008 af mathon

H2SO4    +    2H2O    --->   2H3O+   +   SO42-

n(H3O+)  =  2(H2SO4)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2008 af mathon

n(H3O+) = 2(H2SO4)   --->    n(H3O+) = 2*n(H2SO4)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2011 af KlumpenGoofy (Slettet)

Hvordan kommer denne reaktionen til at se ud? Sidder selv med denne opgave, men kan ikke rigtig komme videre med den næste opgave, da den lyder: Beregn de aktuelle koncentrationer af Na^+ og SO4^2--.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2011 af mathon

 

                                  2 NaOH (aq)   +   H2SO4 (aq)    --->   Na2SO4 (aq)   +  2 H2O (l)


Skriv et svar til: beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.