Fysik

Taylorpolynomiet for relativistisk energi

02. oktober 2008 af stol (Slettet)

2. ordens Taylorpolynomiet for relativistisk energi (E(v)=mc^2/sqrt(1-v^2/c^2))  for v omkring 0 er givet ved

T2_E = mc^2 + ½mv^2

Hvis jeg sammenligner det med newtonsk formel

E_kin = ½mv^2

ser jeg at der er en forskel på mc^2. Hvis det er ved v =0, så giver

T2_E = mc^2

E_kin = 0

Det kan vel ikke passe?

Tror jeg mangler noget fysisk forståelse i denne her... hjælp?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: For v=0 er der ingen kinetisk energi; kun hvileenergi.


Svar #2
02. oktober 2008 af stol (Slettet)

#1 Så dvs. de to formler ikke umiddelbart kan sammenlignes?

Hvad med en vilkårlig v? T2_E vil jo stadigvæk være mc^2 større end E_kin?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Nej, de kan ikke sammenlignes - Pointen er jo netop, at du kigger på en klassisk og en relativistisk udgave af energi. For relativistiske partikler regnes hvilemassen med, mens dette ikke er tilfældet for klassiske partikler.

For v=0 er det dog meget logisk, at du får det resultat, du får. Prøv at overveje det på baggrund af ovenstående.


Svar #4
03. oktober 2008 af stol (Slettet)

Nu spørger jeg måske dumt, men hvad er hvilemasse/energi?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: E0=m0c2

Du kan ikke sige, at du aldrig har hørt om det begreb før, hvis du beskæftiger dig med speciel relativitet?


Svar #6
04. oktober 2008 af stol (Slettet)

#5 Jeg tænkte nu mest på; hvad betyder det fysisk set? Hvorfor har det nogen relevans at bruge det?

Det er egentlig en matematikopg., ikke fysik. Ved ikke hvorfor der er røget et fysikspørgsmål med.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Fysisk set handler det om energi i et atom. Hvorfor det har nogen relevans kræver lidt mere viden om relativitetsteori.


Svar #8
04. oktober 2008 af stol (Slettet)

#7 Har det noget at gøre med E = mc^2, altså at der er en sammenhæng mellem energi og masse iflg. relativitetsteorien?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Exactly - det er i den sammenhæng, det først kommer frem.


Svar #10
04. oktober 2008 af stol (Slettet)

#9 Mange tak for din hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Det var skam så lidt - hvis du er mere interesseret i relativitetsteorien kan du prøve at læse min SSO om den. Den skulle være til at finde her på siden.


Skriv et svar til: Taylorpolynomiet for relativistisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.