Matematik

Gåde: Dirac, Shrödinger og Famat i en båd

14. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Indspireret af andre gåder, kaster jeg mig med fare for at få kategoriseret tråden som spam, hovedkulds ud i denne lille gåde, vi blev præsenteret for i en kvatemekanik forelæsning for noget tid siden.

Gåden lyder:

Dirac, Shrödinger og Fermat beslutter sig for at tage ud og fiske. De sejler ud i på havet blå, i hver deres lille jolle og kaster snørrerne ud. Efter en hård dag på havet beslutter de sig at sove på en ødet ø, idet vinden i løbet af aftenen havde vendt og gjort turen tilbage til fastlandet til en uoverkommelig affære. 

Da de når hen til øen beslutter de at dele fangsten når det bliver lyst, og ligger derfor alle fiskene i en bunke på strandbredden. I frygt for at dele deres genialer tanker i drømmenes land beslutter de for at gå hver til sit, og sove et fredligt sted, hvor de ikke kan høres, hvis nu de skulle komme til tale over sig i søvne...

Da det igen bliver morgen, vågner Fermat som den første op, han går over til bunken med fisk. Ser at antallen var det samme som da de lagde dem i bunken dagen iforvejen; men da tallet ikke er deleligt med 3  kaster han én fisk i vandet, tager sin 1/3 del og sejler over mod fastlandet i sin jolle, godt tilfreds med sin andel af fangsten.

Den næste der vågner er Shrödinger også han går som det første hen til bunken med fisk, ser at antallet er det samme som dagen tidligere, tænker at de andre nok ikke er stået op endnu, men igen er tallet ikke deleligt med 3, så han kaster én fisk i vandet og tager sin 1/3 del af fangsten og tager afsted.

Tilsidst vågner Dirac op, går hen til bunken med fisk, han ser igen at antallet af fisk er det samme som dagen derpå, han tænker at de andre nok ikke er vågnet endnu, kaster derfor også en fisk i vandet og tager sin 1/3 del og sejler afsted...

Hvormange fisk var der i bunken? - for at denne gåde går op...


Svar #1
14. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Overskriften er forkert der skulle selvfølgelig også have stået Fermat.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2008 af Tandra (Slettet)

28 fisk?


Svar #3
14. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

Nope, det er ikke korrekt.

28-1 = 27,
27/3 = 9
27-9 = 18 ≠ 28 ... Derved  er der ikke det samme antal når den næste kommer...


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. oktober 2008 af Tandra (Slettet)

Ups, det er mig der ikke kan trække to tal fra hinanden :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2008 af Tandra (Slettet)

Er det så 34?

34-1 = 33

33/3 = 11

33-11 = 22

22-1 = 21

21/3 = 7

7-1 = 6

6/3 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Matematisk set vil der være -2 fisk, idet man løser ligningen (x-1)·(2/3)=x og får x=-2.


Svar #7
14. oktober 2008 af DMUS (Slettet)

#6 præcis ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2008 af klotte (Slettet)

Og så er det at humanisten her undrer sig over hvordan man kan udsmide fisk fra en bunke på -2 ?

Jeg ved godt at jeg er matematik-dum men nogle gådefulde forklaringer, please ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

De trin, der indgår i processen, er udelukkende at man smider én fisk væk, og at man fjerner en tredjedel af bunken svarende til at gange med 2/3. Disse har begge den virkning, at de gør positive tal mindre, så hvis bunken efter en sådan proces skal have samme antal som før processen, så må der have været negative antal i bunken undervejs.

Ligningen er opnået ved at sige:

1. Man har x fisk

2. Så fjerner man én, dvs. man har x-1

3. Så fjerner man 1/3, dvs. lader 2/3 blive tilbage, så man har (x-1)·(2/3)

4. Tilbage er det oprindelige antal, dvs. det udregnede sættes lig x, som var det oprindelige antal

altså (x-1)·(2/3)=x, som ganget med 3 giver 2(x-1)=3x, der reduceret giver 2x-2=3x og ved at trække 2x fra på begge sider opnås -2=x som er det samme som x=-2.


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. oktober 2008 af klotte (Slettet)

Tak for matematik forklaringen Flue....

Men jeg er nu en af dem der hader når matematik bliver forvandlet til dansk-opgaver - og ikke hænger sammen

Hvordan kan man:" SE at antallet er det samme" af en bunke der udgør minus 2 ?

Måske er det bare mig der prøver at forstå en opgave sprog og intet fatter.

Kan sagtens følge Fluens udregninger på formel......men den er sgu da ulogisk eller er det bare mig der er for dum ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#10 Det giver ikke rigtig mening rent fysisk set! Hvordan kan man også smide én fisk ud, når man i forvejen mangler to... Men gåden skulle bare gå op - ikke give mening. Det gør den nu, og vi kan alle sove roligt (dog med frygten for at vågne op og finde -2 fisk på køkkenbordet).


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. oktober 2008 af Tandra (Slettet)

#9 Jeg forstår heller ikke rigtig formlen. Det går fint nok indtil du sætter udtrykket lig med x (dvs. alt til venstre for lighedstegnet). Hvis man får et negativt resultatet og man ved at det ikke er muligt, kan det så ikke være formlen der er noget galt med? Kan man omskrive den så den giver noget positivt i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#12 Det er ikke mere underligt end at du er -1 år ifølge din profil. Gåden er lavet sådan, at svaret er et negativt antal. Jeg sætter i øvrigt det hele lig x til sidst, da den næste person kommer og finder præcis lige så mange fisk som den forrige. Derfor er der samme antal fisk i bunken før hhv. efter at en person har fjernet 1 og taget 1/3 af bunken.

Dette i sig selv burde vække folks mistanke. Hvis man har et positivt antal fisk og så fjerner én og derpå fjerner en tredjedel, hvordan kan man så have samme antal tilbage, som da man startede? Man har jo udelukkende fjernet noget - så må antallet logisk set være reduceret.

Derfor er dette brud på vores sunde fornuft og vanetænkning nødvendigt for at løse gåden, så svaret bliver ganske abstrakt, at der var -2 fisk i bunken fra starten af, for så passer udregningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. oktober 2008 af klotte (Slettet)

Interessant eksempel på at smuk matematik ikke nødvendigvis har med virkeligheden at gøre....men fin underholdning :) tak


Skriv et svar til: Gåde: Dirac, Shrödinger og Famat i en båd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.