Matematik

Model for en havvindmølles energiproduktion

17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Jeg har en opgave der lyder:

En havvindmølles energiproduktion er ligefrem proportional med vindens hastighed opløftet i tredje potens. Indfør passende variable, og opstil en model for en havvindmølles energiproduktion som funktion af vindens hastighed.

Er der nogen der kan hjælpe mig med den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

e(v)=k*v3


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

#1 Hvis man skulle være meget streng, ville man skrive:

E(v)=kv3

Men det er kun fordi jeg læser fysik, at jeg vil have et stort E :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

#2 det må vøre det der fysik, der påvirker dig til det ja. E ligner jo noget med stamfunktioner foir mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

Det er jo også en dødssynd i fysik at skrive energien E med lille e... kan godt se din frustration med #1 hehe


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

#4 Ja nemlig :P Man kunne også bruge betegnelsen K(v), da det er en Kinetisk energi. Mulighederne er mange, så længe man skriver hvad betegnelserne står for, så er det jo fint nok :)


Svar #6
17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Så E(v) = kv3 er altså svaret? ;)


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

#6 Ja, det må det være :) Husk at v er opløftet i 3. :)


Svar #8
17. oktober 2008 af Borrisholt (Slettet)

Jep, mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2008 af juventuz (Slettet)

#6 Du har lært om proportionalitet, ikk? Bare for at være sikker på, om du har forstået svarene...


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. oktober 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: T er faktisk bedre - det bruger vi i hvert fald på videregående mekanik for kinetisk energi. :P Og U for potentiel.


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Du kan faktisk nemt vise at den maksimale effekt fra en vindmølle er proportional med hastigheden i 3. potens.

Hvis du tænker på energibevarelse, og antager at al luftens kinetiske energi, omdannes til el-energi i vindmøllen.

På tiden t strømmer der en masse m af luft ind i gennem vindmøllen

m(t)= d*V(t)

hvor d er densiteten og V volument. Volumen der strømmer gennem per tid, styres af vindmøllens tværsnitsareal A og vindens hastighed.

m(t) = d*A*v*t

Omsættes al luftens kinetiske energi til el energi fås

E(el) = 0.5*m*v^2 = 0.5*d*A*t*v^3

I realiteten er energien langt mindre, men udtrykket giver en ide om de vigtige størrelser der styrer energigevinsten.


Skriv et svar til: Model for en havvindmølles energiproduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.