Kemi

Mangler hjælp. opg. 5.15 i den "røde opgavebog" :(

19. oktober 2008 af kira123 (Slettet)

Hej. Jeg sidder og bøvler med en kemi-opgave fra den røde opgavebog. Jeg håber du kan hjælpe mig lidt med mine problemer, inden onsdag!

Opg. 5.15

Beregn pH for de under a) nævnte vandige opløsninger ved 25 grader celsius.

a)
0,0162 M NaOH
0,0218 M NH4Cl

Denne opgave har jeg lavet. Er det ikke rigtig at man skal lade dem reagere med vand, dernæst finde den aktuelle koncentration af H3O+ og til sidst anvende pH-definitionen?

Jeg har regnet mig frem til at pH-værdien i den første (NaOH opløsningen) giver 1,79 og at den i den sidste (NH4Cl opløsningen) giver 1,66.

Lyder det rimeligt at begge opløsninger er stærk sure?

b)
100 mL af hver af de to opløsninger blandes.

Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- i blandingen.

Her er jeg lidt på bar bund. Hvordan kommer reaktionskemaet til at se ud når man blander NaOH og NH4Cl. Bliver det bare til Na+ og Cl-? Og hvordan kommer jeg videre?

c) Beregn pH for blandingen ved 25 grader celsius
Skal man i denne opgave ikke kigge på stofmængderne af H3O+ i hver af de to opløsninger i a’eren, hvorefter man adderer dem med hinanden så man får den samlede stofmængde af H3O+ og derefter finde den aktuelle koncentration ved at dividere den samlede stofmængde af H3O+ med den samlede volumen og så benytte pH-definitionen?

Altså:
NaOH + H2O --> H3O+ + NaO
n(H3O+) = 0,0162 M * 0,100 L = 0,00162 mol

og

NH4Cl + H2O --> NH3Cl + H3O+
n(H3O+) = 0,0218 M * 0,100 L = 0,00218 mol

n(i alt) = 0,00162 mol + 0,00218 mol = 0,0038 mol
V(i alt) = 0,200 L

Aktuelle koncentration af H3O+ = 0,00380 mol / 0,200 L = 0,019 (hvad er enheden? Hvis der overhovedet er nogen)

pH = -log(0,019) = 1,7

Jeg vil bare gerne vide om dette er rigtigt eller om jeg er helt galt på den?
 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

a) Husk: Du har med baser at gøre, og ikke syrer, derfor kan resultatet ikke være i den sure ende af skalaen.

Men beregn pOH for begge baser. (NaOH er en stærk base, mens NH4Cl er en svag base)

Herefter kan pH beregnes ved:

14=pOH+pH

b) Beregn stofmængderne af ionerne i de 100mL opløsninger.

Herefter huskes det, at der nu er 200mL

c) Beregn stofmængden af OH, hvorfor pOH herefter kan beregnes(pOH=-log[OH-], og herefter pH.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#1 rettelse, husk, at den ene er en stærk base mens den anden er svag syre

c) beregn overskudet af oxonoiumionen og beregn herved pH


Svar #3
20. oktober 2008 af kira123 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)

Jeg har fundet mine fejl nu.


Skriv et svar til: Mangler hjælp. opg. 5.15 i den "røde opgavebog" :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.