Matematik

Løsning 2 grads polynom

19. oktober 2008 af Martinnr1 (Slettet)

Har det her oplyst:

(33 / x2 -9) - (9/ 2x+6)-(3/2x-6) = 3/4

og jeg skal løse ligningen men kan ikke lige få starten på den. Nogle der kan give en hjælpende hånd ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Hint: kig på de 3 brøkers nævnere:

x^2-9 (1) kan faktoriseres til (x-3)(x+3) ved brug af 3. kvadratsætning

(2) og (3) her kan 2 sættes udenfor parentes, hvormed du ret hurtigt kan se, hvad fælles nævneren er. ((x-3)(x+3)).

Mvh. Dan


Svar #2
19. oktober 2008 af Martinnr1 (Slettet)

Den har jeg også set :) men så kommer problemet så at jeg vel skal løse ligningen, altså beregne x?

Da den vel hedder

33-9-3 / 2((x+3)(x-3)) = 3/4

Det jeg mangler nu er løsningen til x kan man ligesom sige xD


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Den hedder(opskriver kun reduceringsdelen her, som så ikke ser så pæn ud herinde)

(33 / (x^2-9) - (9/ 2x+6)-(3/2x-6)  = 33/((x-3)(x+3))-9/(2(x+3)) -3/(2(x-3))=

33*2/(2*(x-3)(x+3))-9(x-3)/((2(x+3)(x-3))-3(x+3)/(2(x-3)(x+3)) =

(66-9(x-3)-3(x+3))/(2(x+3)(x-3))

Prøv nu at arbejde lidt videre med dette. Sæt dette lig 3/4 og gang overkors og reducer herefter.

Husk i øvrigt at angive grundmængden :-)


Svar #4
19. oktober 2008 af Martinnr1 (Slettet)

Jeg forstår godt det du skriver, men selve reduceringen

Jeg rykker det over på de ene side og får

0 = 3(2(x-3)(x+3))  / 4(66-9(x-3)-3(x+3))

Så er mit sprøgsmål om jeg skal gange ind i parenteserne før jeg reducerer eller hvordan ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Det letteste ville være at gange overkors, dvs:

(66-9(x-3)-3(x+3))/(2(x+3)(x-3))=3/4

<=>

(66-9(x-3)-3(x+3))*4=(2(x+3)(x-3))*3 På denne måde slipper du for alle mulige brøk finurligheder, som kan gøre dette til en ret besværlig opgave :-)

Men gang parenteserne ud og reducer mest muligt(det bliver en andegradsligning, lav den herefter om til formen: ax^2+bx+c=0 for at kunne løse denne)

- Men fortsat god aften :-)


Skriv et svar til: Løsning 2 grads polynom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.