Fysik

En bold bliver kastet lodret opad

31. oktober 2008 af Jossi-rw (Slettet)

Jeg har brug for lidt hjælp til følgende fysik opgave. Emnet er Newtons love:

En bold bliver kastet lodret opad med starthastigheden 12 m/s. Bolden bliver sluppet i højden 1.5 m over jordoverfladen. Antag, at der ikke er nogen luftmodstand.

Hvor lang tid går der, før bolden når den maksimale højde?

Hvor højt når bolden op?

Hvor lang tid går der før bolden rammer jordoverfladen?

Beregn den fart, hvormed bolden rammer jordoverfladen?

Såvidt jeg kan se, kan jeg ikke finde en formel, hvor maksimal højden indgår!


Brugbart svar (2)

Svar #1
31. oktober 2008 af janko (Slettet)

1)

vo = 12 m/s            a=g=- 9,82 m/s2 (retning!)           

v(t) = a*t + vo

v(t) = 0

løs t


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2008 af janko (Slettet)

2)

s = 1/2 a* t2 + vo * t


Svar #3
31. oktober 2008 af Jossi-rw (Slettet)

1# Kunne du evt. skrive lidt forklaring? Jeg er ikke sikker på jeg er helt med :)


Svar #4
31. oktober 2008 af Jossi-rw (Slettet)

1# Så vidt jeg kan regne ud, vil t blive -2,18. Er det mig der regner forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. oktober 2008 af mathon

vm = (v+vo)/2 = vo/2 = (12 m/s)/2 = 6 m/s, da sluthastigheden er 0 m/s

2a*delta_s = v2 - vo2

delta_h = -vo2/(2a)

delta_h = -(12 m/s)2/(2*(-9,82 m/s2)) = 7,33198 m

H-ho = 7,33198 m

H = (7,33198 m) + (1,5 m) = 8,83198 m

H = vm*t

top = H/vm = (8,83198 m)/(6 m/s) = 1,472 s

efter opnåelse af maksimalhøjden er der tale om et frit fald begyndende fra hvile

tfrit fald = √(2H/g) = √(2*(8,83198 m)/(9,82 m/s2)) = 1,34118 s

ttotal = (1,472+1,34118)s = 2,81318 s ≈ 2,8 s

½*m*V2 = m*g*H

½V2 = g*H

V = √(2*g*H) = √(2*(9,82 m/s2)*(8,83198 m)) = 13,17 m/s ≈ 13,2 m/s


Skriv et svar til: En bold bliver kastet lodret opad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.