Matematik

lille hjælp til forståelse

31. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude...

har lige et lille spørgsmål..

der står således i en opg:

Indtegn tabellens oplysninger i et passende koordinatsystem, og gør ved hjælp heraf
rede for, at trådens modstand f (x), målt i ohm, som funktion af trådens diameter x ,
målt i mm, kan skrives på formen
f (x) = b * xa

skal jeg så tegne grafen i et almindeligt koordinat system, eller på et dobbeltlogaritmisk papir ?...

på forhånd tak..


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2008 af himsen (Slettet)

Du kan bruge microsoft exel..

For at kunne argumentere for dit valg, ville det være klogt at lave det på både et almindeligt, enkelt- og dobbelt logartimisk papir


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2008 af himsen (Slettet)

Det skal forresten være et enkeltlogaritmisk papir, du skal tegne grafen på..


Svar #3
31. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

ok .. men det er vel dobbelt logaritmisk papir, netop fordi det er en potensfunktion?

man bruger enkelt logaritmisk papir til eksponentiel funktion..


Svar #4
31. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

by the ved... ved du, hvordan man skal regne halveringstiden ud, for en potensfunkiton.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2008 af himsen (Slettet)

#3

upps.. ja det kan jeg sgu godt se :D dobbelt logaritmisk så ..

#4

Er på arbejde  nu, så har ikke mulighed for at tjekke.. Men ville da tro du kunne beregne halvdelen af din funktionsværdi, og sætte den ind i formlen og beregne x.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2008 af mathon

log(y)  = -2*log(d) + log(b)

hvoraf

log(y) = log(d-2) + log(b)

log(y) = log(b*d-2)

exp10(log(y)) = exp10(log(b*d-2))

y = b*d-2

..........................................................

fysikteori i følge model af elektrisk leder:

R = ρ*L/(1/4)*π*d2)

R = (4ρL/π)*d-2 = f(x) = b*d-2  

hvor
R er trådens modstand, [R] = Ω
ρ er trådens specifikke resistans, [ρ] = Ω*mm2/m  L er trådens længde, [L] = m
d er trådens diameter, [d] = mm


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2008 af mathon

rettet uorden:

hvor
R er trådens modstand, [R] = Ω
ρ er trådens specifikke resistans, [ρ] = Ω*mm2/m
L er trådens længde, [L] = m
d er trådens diameter, [d] = mm


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2008 af mathon

hældningskoefficienten for den rette linje i det dobbeltlogaritmiske K-system
skal således ligge meget tæt på -2


Svar #9
31. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

hehe... wooow, mathon... syggg regning... og yahh.. det giver -2,02 .. :P.. flot..

hmm.. ved du hvordan man regner halveringstiden ud for en potensfunktion?...

altså spørgsmålet lyder således:
Hvor mange gange større bliver modstanden, når diameteren halveres?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2008 af mathon

f(do) = yo = b*do-2

f((1/2)do) = y = b*((1/2)*do)-2 = b*(1/2)-2*do-2 = (1/2)-2*(b*do-2) =
(2-1)-2*yo = 2(-1)*(-2)*yo = 22*yo4*yo  

y/yo = 4

...en diameterhalvering - alt andet lige - resulterer i en firedobling af trådens resistans...


Svar #11
01. november 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

ok... tusind taaaak.. :D


Skriv et svar til: lille hjælp til forståelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.