Fysik

formelen for halveringstid

06. november 2008 af Potus (Slettet)

Hej,

Jeg er igang med en rapport som omhandler halveringstiden af Ba-137.

Jeg har fundet to forskellige formler til udregning af halveringstiden:

T½=ln2/k

Hvor k er halveringskonstanten

En anden formel:

T½ = ln2/2 = log(½)/log(b)

Hvor b kommer fra regressionen på en graf som jeg har.

Den sidste er umiddelbart nemmest, da jeg ikke aner hvordan jeg finder halveringskonstanten. Men hvordan forklare jeg den "nemme" formel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2008 af mathon

k er henfaldskonstanten
T½ er halveringskonstanten
 

f(t) = be-kt

f(T½) = (1/2)b = b*e-kT½    divider med b på begge sider

(1/2) = e-kT½                    ta' ln på begge sider

ln(½) = -kT½

-ln(2) = -kT½

ln(2) = kT½

T½ = ln(2)/k


Svar #2
06. november 2008 af Potus (Slettet)

Okay tak!

Men vil det være nemt at finde henfaldskonstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2008 af mathon

ja

k = ln(2)/T½


Skriv et svar til: formelen for halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.