Kemi

Er helt væk! Opløseligheden af PbI2

12. november 2008 af Alloo (Slettet)

Jeg har en opgave der lyder:

Anvend det målte opløselighedsprodukt til at beregne opløseligheden af PbI2 i rent vand. Opløseligheden angives både i mol/liter og i gram/100 mL.

Hvordan løser jeg denne opgave? Er helt væk!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2008 af Arctan (Slettet)

Ksp = [Pb2+][I-]2

PbI2(s) → Pb2+(aq) + 2I-(aq)

Ksp = x·(2x)2

       = 4x3

⇔ x = (Ksp/4)(1/3)


Svar #2
12. november 2008 af Alloo (Slettet)

KAn jeg få en nogle forklaringer på? Det ville fremme forståelsen tror jeg! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2008 af Arctan (Slettet)

Opløselighedsproduktet (Ksp) for bly(II)iodid, PbI2(s), er ifølge min databog 8.7*10-9 ved 25°C.

PbI2(s) opløses i ionerne:

PbI2(s) → Pb2+(aq) + 2I-(aq)

og for denne reaktion gælder, at

x = (Ksp/4)(1/3) = (8.7*10-9/4)(1/3) ≈ 1.3·10-3 mol/L

Omregn - ved hjælp af stofmængden - denne værdi til g/100 mL.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2008 af Arctan (Slettet)

Altså, vi betragter reaktionen:

PbI2(s) → Pb2+(aq) + 2I-(aq)

En ligevægtskonstant (idet faste stoffer "undlades") kan skrives som:

K = [Pb2+][I-]2

K kaldes opløselighedsproduktet og skrives (i al fald på engelsk) som Ksp (solubility product). Hvis Ksp kendes har vi en ligning med to ubekendte. Ved at kigge på reaktionen kan vi sige, at når der dannes 1 mol Pb2+(aq) dannes der samtidig 2 mol I-(aq), hvilket tillader os at skrive [Pb2+] = x og [I-] = 2x. Dermed haves, at

Ksp = x·(2x)2 = 3x3

hvor x kaldes den molare opløslighed og påduttes enheden M = [mol/L].


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2008 af mathon

...alment for en AmBn-forbindelse

AmBn(s)   <--->   mA+(aq)   +   nB-(aq)

s = m+n(Kop/(mm*nn))

hvor
s er opløseligheden i mol/L
og dermed

{s}*{M} g/L = ({s}*{M})*10-1 g / 100 mL

............................................................

s = {s} mol/L

M = {M} g/mol


Skriv et svar til: Er helt væk! Opløseligheden af PbI2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.