Matematik

Tangent til cirkel

18. november 2008 af Elturis (Slettet)

Jeg har brug for lidt hjælp

En cirkel har centrum i punktet C(2,3) og går gennem punktet P(3,5).

Bestem en ligning for cirklens tangent t i punktet P.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2008 af mathon

...bestem først cirklens ligning...


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2008 af Danielras (Slettet)

Find hældningen på den linie der går fra centrum til P. Tangenten i P vil stå vinkelret på denne og produktet af to vinkelrette liniers hældningstal er -1.


Svar #3
18. november 2008 af Elturis (Slettet)

cirklens ligning bliver:

(x-2)^2+(y-3)^2=5


Svar #4
18. november 2008 af Elturis (Slettet)

Hvad skal jeg derefter ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2008 af mathon

differentiere med hendyn til x

2(x-2) + 2(y-3)*(dy/dx) = 0  som divideres med 2

(x-2) + (y-3)*(dy/dx) = 0
som giver

dy/dx = -(x-2)/(y-3)
som i P(3,5) giver

dy/dx = -(3-2)/(5-3) = -(1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2008 af mathon

hendyn   →   hensyn



Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2008 af mathon

tangenten er en ret linje med hældningstal -(1/2) gennem (3,5)

hvis ligning
du finder...


Svar #8
18. november 2008 af Elturis (Slettet)

Mhh, vi har ikke lært af differentiere endnu


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2008 af mathon

brug #2


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2008 af mathon

linjen gennem C(2,3) og P(3,5) har hældningstallet

a = (5-3)/(3-2) = 2

tangenten er vinkelret på denne
og har følgelig hældningstal -(1/2)

og så er du igen ved #7


Svar #11
18. november 2008 af Elturis (Slettet)

Hvordan finder jeg ligningen ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2008 af mathon

y-5 = -(1/2)*(x-3)


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2013 af Fanass (Slettet)

Du finder en vektor mellem punkt C(2,3) og P(3,5) som giver vektor CP: (1,2) derefter tager du tværvektoren til denne: (-2,1). Tværvektoren fungerer også som en normalvektor og nu har du altså punkterne a&b i din linies ligning:

-2x+y+c=0. Herefter indsætter du punktet P i ligningen: -2*3+5+c=0. C isoleres: c = 1

tangenten t's ligning: -2x+y+1=0


Skriv et svar til: Tangent til cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.