Kemi

stofnængde og tryk

20. november 2008 af CJTH (Slettet)

I en beholder på 120 L findes 5,0 mol H2 (g) og 10,2 mol I2 (g) og intet andet. temperaturen er 20 oC

jeg har beregnet de 2 gassers partialtryk til 1,01 for H2 og 2,07 for I2

beholderen opvarmes til 560oC, hvor følgende ligevægt indstiller sig:

H2(g) + I2(g) ⇔ 2 HI(g)

ved ligevægt bestemmes stofmængden af HI til 9,2 mol

 - beregn stofmængden for H2 og I2 ved ligevægt - -- ?

hvordan gør man det, for det er vel ikke bare at dividerer med 2? - for er det jeg har prøvet men så bliver de andre opgaver ikke rigtig! hmm

håber der er nogle der kan hjælpe - haster for afleveringen er til i morgen


Svar #1
20. november 2008 af CJTH (Slettet)

Ingen der vil hjælpe!??


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2008 af Arctan (Slettet)

Du er på rette vej.

n(H2(g)) = 5.0 mol - 0.5·n(HI(g)) = 0.4 mol

n(I2(g)) =10.2 mol - 0.5·n(HI(g)) = 5.6 mol

hvor n(HI(g)) = 9.2 mol.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2008 af Arctan (Slettet)

                       H2(g)        +          I2(g)           →             2HI(g)

start                  5                        10.2                                0

ligevægt          5 - x                   10.2 - x                            2x

  

Det oplyses, at 2x = 9.2 mol ⇔ x = 4.6 mol.


Svar #4
20. november 2008 af CJTH (Slettet)

Tak - er bare lidt forviret nu , for har været ved at regne på den næste opgave og den passser stadig ikke?

- beregn totaltrykket i beholderen før og efter ligevægten, hvorfor er de 2 tryk ens?

jeg får Pfør = 3,08 bar

og Pefter = 8,77 bar

?? er det en fejl i opgaven eller ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2009 af kscn (Slettet)

Trykket er ens fordi antallet af partikler og den totale stofmængde ikke ændres!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2009 af mathon

                                          


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2009 af mathon

totaltrykkene er ikke ens:

                                            Ptotalfør = 308,579 MPa
                                                                                  da temperaturen er steget
                                            Ptotalefter = 877,292 MPa

.................

omregningsfaktorer:
kfør = 20,3013 MPa/mol
kefter = 57,7166 MPa/mol


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2013 af CamillaIJG (Slettet)

Undskyld jeg hiver op i den her igen... 

Ifølge mine udregninger de to tryk hellere ikke ens? Men jeg kan altså ikke hitte ud af den opgave! 
Fordi, den jo spørger indtil, hvorfor de to tryk er ens og det er de jo ikke? 

Jeg har fået de samme værdier, som ham, som stillede spørgsmålet i første omgang. 


Skriv et svar til: stofnængde og tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.