Fysik

Elektrisk kredsløb- Beregning af alle strømstyrker og spændingsforskelle.

20. november 2008 af lallenalle (Slettet)

Hey alle :)

jeg har vedhæftet en lille fil der indeholder opgaven der volder lidt probs.

Mit spg går i virkeligheden på om hvorvidt spændingen over pæren med R = 50 Ohm har U=9 V eller om man først bliver nødsaget til at udregne den samlede strømstyrke der går igennem parallelkoblingen og derefter finde spændingen over pæren med  R= 50 Ohm? 

jeg ville umiddelbart sige at spændningen over parallelkoblingen er 9 V og da må strømstyrken (I) der går igennem hhv  den ene og den anden pærer være hhv

U/R1 = 9v/40 ohm = 0,225 A 

 U/R2 = 9V/70 ohm = 0,12857 A 

Da I = I1+I2 må I være 0,35357 A ( 0,12857 A +0,225 A)

er I da den strømstyrke der går igennem pæren med R=50 ohm ? 

 i så fald ville spændningen over pæren gå hen og blive U=R*I = 50 ohm *0,35357 A = 17,6786 v

Eller siger man blot at spændingen over pæren er 9 volt fordi vi har en spændingskilde på 9 volt og strømen der går igennem den vil være I=U/R = 9/50 = 0,18 A ? 

på forhånd tak for jeres svar
 

/lalle

Vedhæftet fil: Elektrisk kredsløb.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: Spændingen i et kredsløb er ens overalt. Dvs., er hele systemet koblet til en spændingsforsyning med 9V vil spændingen overalt være 9V. Du skal benytte Ohms lov til at bestemme strømstyrken på pæren med 50 Ohms modstand. Den fundne strømstyrke vil blive delt under parallelkoblingen.


Svar #2
21. november 2008 af lallenalle (Slettet)

Okey det har jeg også forsøgt at gøre i ét af de to ovenstående scenarier, men hvis jeg benytter ohms 1.lov U=R*I vil strøm styrken blive I=U/R = 9/50 = 0,18 A men den samlede strømstyker der løber igennem parallekoblingen må være :

U/R1 = 9v/40 ohm = 0,225 A

U/R2 = 9V/70 ohm = 0,12857 A

 (I = I1+I2) = (0,12857 A +0,225 A= 0,35357 A ) og det sys jeg umiddelbart ikke giver nogen mening. Skal forklaringen findes i de forskellige modstande, der tillader mere eller mindre strøm at passere ? 

føler jeg overser noget vigtigt :) 

tak for jeres svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2008 af mathon

erstatningsresistansen for de parallelt forbundne modstande
er
Rp = (40 Ω)*(70 Ω)/((40+70)Ω) = (280/11) Ω

Rp er serieforbundet med de 50 Ω

I = (9 V)/(50 + (280/11) Ω) = (99/830) A ≈ 0,119 A

serieforbundne resistanser deler polspændingen i resistansernes forhold
dvs.

U50 = 50/(50+(280/11))*(9 V) = (495/83)V ≈ 5,96 V
Up = (280/11)/(50+(280/11))*(9 V) = (495/83)V = (252/83)V ≈ 3,04 V

I50 = I = (99/830) A ≈ 0,119 A

I40 = (252/83) V)/(40 Ω) = (63/830) A ≈ 0,076 A = 76 mA
I70 = (252/83) V)/(70 Ω) = (18/415) A ≈ 0,0434 A = 43,4 mA


Svar #4
21. november 2008 af lallenalle (Slettet)

Mange tak !


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2008 af mathon

Up = (280/11)/(50+(280/11))*(9 V) = (495/83)V = (252/83)V ≈ 3,04 V

Up = (280/11)/(50+(280/11))*(9 V) = (252/83)V ≈ 3,04 V


Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb- Beregning af alle strømstyrker og spændingsforskelle.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.