Matematik

Linjer

24. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med denne opgave:

Linjerne m og n er givet ved ligningerne m: 3x - 4y = 2 og n: kx + 7y = 12.
1. Bestem k, så m og n er ortogonale.
2. Bestem k, så m og n er parallelle.

Kh Maria


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2008 af Isomorphician

Isoler y i begge ligninger.

1: Produktet af hældningskoefficienterne skal være lig -1.

2: am = an


Svar #2
24. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

hvad mener du med produktet af hældningskoefficienterne skal være lig -1?

hvad er am = an?

forstår det slet ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2008 af Isomorphician

m: 3x - 4y = 2 <=>

-4y = -3x + 2 <=>

y = (3/4)x - 0,5

...

n: kx + 7y = 12 <=>

7y = -kx + 12 <=>

y = (-kx/7) + 12/7

...

Produktet af hældningskoefficienterne betyder:

Hvis du ganger de to linjers hældningskoefficienter skal det være lig -1 for at de to linjer er ortogonale.

..

am = hældningskoefficienten til linjen m

an = hældningskoefficienten til linjen n


Svar #4
24. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

Hvordan finder jeg så ud af om de er parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2008 af Isomorphician

Som i #1:

Løs: am = an


Svar #6
25. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

hvordan bestemmer jeg så k?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2008 af Isomorphician

(3/4) = (-k/7) <=>

(21/4) = -k <=>

-(21/4) = k


Svar #8
25. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

hvor får du de tal fra?


Svar #9
25. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

kan du ikke hjælpe med opgaven en ad gangen? synes lidt det hele er blandet sammen..:(

1) hvordan finder jeg k, så m og n er ortogonale?

2) hvordan finder jeg k, så m og n er parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2008 af Isomorphician

Først isoleres y i begge ligninger for let at kunne aflæse hældningskoefficienterne:

m: 3x - 4y = 2 <=>

-4y = -3x + 2 <=>

y = (3/4)x - 0,5

...

n: kx + 7y = 12 <=>

7y = -kx + 12 <=>

y = (-k/7)x + 12/7

...

For at linjerne skal være ortogonale skal produktet af hældningskoefficienterne være lig -1.

Det udregnes nu:

(3/4)*(-k/7) = -1 <=>

(-3k/28) = -1 <=>

-3k = -28 <=>

k = 28/3

.....

For at linjerne skal være parallelle kræver det at de to hældningskoefficienter er ens.

Det udregnes nu:

(3/4) = (-k/7) <=>

(21/4) = -k <=>

-(21/4) = k


Svar #11
25. november 2008 af mmaarriiaagg (Slettet)

åh, tusind tak.

nu er jeg med(:


Skriv et svar til: Linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.