Kemi

syre-base titrering-- svær opgave.

25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

yes.. den er ret svær denne her.

Vi har en syre, HCl, som vi titrerer med NaOH

NaOH = 0,1 M i koncentration. Ved ækvivalenspunktet for HCl har vi hældt 20 ml NaOH i, ved Halvækvi, har vi hældt 10 ml NaOH i.

HCl der har vi brugt 20 ml i alt.

Her kommer så opgaven..

Beregn pH en dråbe før og en dråbe efter ækvivalenspunktet på titrerkurven for saltsyre. En dråbe har et volument på 0,05 mL.

^det en lang række opgaver vi er igang med, jeg har lavet den men har forhåbninger om at fremlægge i morgen i kemitimen, at vove mig derop vel og mærke:b Derfor kunne det være rart at få det hele dobbelt tjekket.. så har jeg derudover et spørgsmål.. Hvordan kan det være vi kan bruge pufferligningen fra start til ækvivalenspunktet når vi titrer HCl med NaOH? Og hvorfor kan vi ikke gøre det efterfølgende? bare sådan generelt..

vh. Line : ) 


Svar #1
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

.. ja, hvis vi har en syre som saltsyre nede i opløsningen og vi hælder base i, og begge er stærke, kan i så ikke fortælle mig f.eks. fra start til ækvi må man bruge den lignign og fra ækvi må man bruge den og den ligning til udregning af pH.. så kan jeg lige gruble over hvorfor selv. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Ved ækvivalenspunktet er der tilsat 20mL 0,100M NaOH.

En dråbe før ækvivalenspunktet:

...HCl + NaOH --> NaCl + H2O

n n(HCl)20mL-n(NaOH)19,95mL, hvor du kender begge af disse(ved beregning)

Heraf kan koncentrationen af saltsyre beregnes (husk at volumen er lidt anderledes)

Herefter kan pH beregnes

Det samme gør sig gældende ved efter, her er det blot NaOH, der er i overskud (0,05mL i overskud), beregn stofmængden, herefter koncentrationen(ikke den samme som forrige opgave)

Hvoraf pH kan beregnes.


Svar #3
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

puha, dnadan.. det er noget svært noget, okay jeg prøver lige at skrive min udregning og tankegang ned:

n(HCl)
Så siger jeg, at når vi tilsætter 20 ml base, så har vi nået ækvivalenspunktet, og basens koncentration er lig 0,1 M.
så, 20x0,1 = 2 mol.. <-- dette er HCl's stofmængde >:

n(NaOH) = 0,1M x 19,95 = 1,995 mol <-- dette er NaOH's stofmængde  >:

forskellen i i stofmængde 0,005.. hmm... altså synes det er så svært at forholde mig til.. dvs. at syrens stofmængde er højere end basens :/ hmm.. prøver at tænke, hvad kan jeg konkludere ud fra det, du siger at jeg kan beregne koncentrationen af syren ud fra dette... er det fordi at dvs. at 1,995 mol af basen er reageret med 1,995 mol med syren i dette punkt? Så vi har kun 0,005 mol tilbage af syren som reagere med vand og laver meget lidt H3O^+ ? (siger bare mine tanker højt, jeg synes det et svært emne syre-base-tritring og ligevægt)..  Vi vidste vi havde hældt 20 ml af syren så ganger vi det med det mol af syren der er tilbage?, som er 0,005? 20 x 0,005 =  1 M i koncentration... ej det kan ikke passe, -log [1] = 0 : ( .. hvor er jeg gået forkert i byen?.. vil så gerne forstå.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Husk, at volumen ALTID regnes som liter, og aldrig som mL.

( 2mol er usandsynligt meget i en titrering)

Ydermere husk, at koncentrationen beregnes ved C=n/V

Som hjælp tænk i enheder: Koncentrationen: M = mol/L (heraf din formel)

Men tankegangen er vist rigtig nok, selvom det var lidt svært at følge med ;-)


Svar #5
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

veeeeeeeeeeeeeent.. jeg gjorde det forkert

c = n/v

c = 0,005/20 = 0,00025 M! Sådan?
Så pH= -log[0,00025] = 3,6.. nej : ( det for lav pH værdi : s 


Svar #6
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

 okay, jeg prøver lige igen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Ydermere har du glemt, at den samlede volumen nu er:

Vtotal=VHCl+VNaOH


Svar #8
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

nej, det giver desværre stadigvæk det forkerte tal : /

Har sagt:

n(NaOH) = 0,1 M x 0,01995 = 0,001995 mol 

n(HCl) = 0,1 x 0,02 = 0,002

Så er forskellen n(HCl) - n(NaOH) = 0,000005 mol

så siger jeg:

c = n/v

c = 0,000005/(20ml/1000) = 0,00025 M HCl.

-log[0,00025] = 3,60206 pH : ( Det er vel alt for lavt? : S


Svar #9
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

my God :/ også nu det.. hehe :-b okay prøver lige igen, så burde den være i skabet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Husk i øvrigt at skrive enheder på alle dine mellemregninger, så er det hurtigt (enhedsmæssigt) at se, om det nu også kan passe :-)


Svar #11
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

0,1M x ((20+19,95 m)l/1000) = n(NaOH)

0,1M x ((20+20)/1000 ml)  = n(HCl)

Så tager jeg forskellen af molene.

Så siger jeg

c= n/v

c = deltamol/(39,95/1000) = koncentratoinen af HCl.

-log af det ovenstående er lig pH af koncentrationen? ^
 

phew! det jeg gjorde her til sidst føles mest rigtigt, en de andre forrige forslag jeg postede. kan godt se logikken i at gøre det med den TOTALE volume.. så håber jeg bare det rigtigt denne gang heh :b


Svar #12
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

.. 3,9 pH, cirka 4,0 -__- ahh.. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Du skal ikke gøre brug af den totale volumen ved udregninger af stofmængderne af syren/basen.

Jeg vil lige prøve at klare første opgave for dig:

En dråbe før ækvivalenspunktet:

...HCl + NaOH --> NaCl + H2O

 n(HCl)20mL-n(NaOH)19,95mL, hvor du kender begge af disse(ved beregning)

Stomængden af saltsyre beregnes:

n(HCl)=v*c=0,02L*0,1M=0,002mol

Stofmængden af tilsat natriumhydroxid(NaOH) beregnes:

n(NaOH)=0,0195L*0,1M=0,00195mol

Da NaOH og HCl reagerer 1:1, vides det nu at, der er et overskud af saltsyre. Denne beregnes ved:

n(HCl)Overskud=n(HCl)-n(NaOH)=0,002mol-0,00195mol=0,00005mol

Nu vil koncentrationen af saltsyre efter tilsættese af 19,95mL 0,1M NaOH nu beregnes:

Først bestemmes den totale volumen ved:

Vtotal=VHCl+VNaOH=0,02L+0,0195L=0,0395L

Heraf kan koncentrationen af saltsyre findes til:

c(HCl)=n(HCl)Overskud/ Vtotal=0,00005mol/0,0395L=0,00127mol/L

Nu beregnes pH ved:

pH=-log(0,00127mol/L)=2,90


Svar #14
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ah.. jeg tror faktisk jeg kan se det nu.. men lige et spørgsmål ti pH = 2,9.

Værdien virker ret lav? Vi tilføjer jo uhyr lidt syre til en .. man kan vel kalde den neutral opløsning?

Når basen har reageret med syren bliver den neutral, så har vi jo kun 0,00127 mol/l syre tilbage.. kan det virkelig få pH helt ned på 2,9? troed mer det vil blive sådan, 6,5 agtigt når nu det kun var en dråbe mindre base vi tilsætter.


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Det var også min første tanke, at det var lige lovligt lavt, men hvis man tegner en pH kurve over et sådant forsøg, så passer det glimrende ind.

Husk i øvrigt, at ved og omkring ækvivalenspunktet er grafen nærmest lodret, dvs. at der intet skal til før pH hopper mange enheder.


Svar #16
25. november 2008 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm, jov for søren  <I:-) .. jeg har grafen her ved siden af, nu jeg lige smækker linealen frem kan det faktisk godt passe.. wow.. det var dog utroligt.. HCl er godt nok stærk så, hva' hehe.. vidste godt den var stærk men ikk' Så stærk.

Nå, men så vil jeg skrive opgaven ind og tygge lidt mere over den, når jeg skal regne med en dråbe mer' er det samme fremgangsmåde går jeg udfra, men bare hvor vi benytter os af 14-pOH = pH heh.. men tak for hjælpen dnadan.. det betyder meget, så kan jeg fremlægge i kemi timen i morgen, hvis jeg får samlet modet til det :)

mvh. Line :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. november 2008 af dnadan (Slettet)

Ja, stærke syrer er nu nogle heftige sataner.

En fra mit hold spildte noget koncentreret saltpetersyre udover sin finger, og tja... Den blev lidt ætset må man sige(helt gullig)

- Så pas nu på med den slags :-)


Skriv et svar til: syre-base titrering-- svær opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.