Fysik

Varme energi, solfangeranlæg

26. november 2008 af FeoDra (Slettet)

Hej alle, jeg er i gang med en opgave som jeg er gået i stå i og mangler et lille spark for at komme videre:

Opgaveformulering: Figur 1 viser en principskitse af et solfangeranlæg. Lagertanken fyldes med koldt vand og anlægget startes, idet en væske bringes til at cirkulere i rørene mellem solfanger og lagertank. Grafen på figur 2 viser temperaturen i lagertanken som funktion af den tid, der er gået siden anlægget blev startet. Lagertanken indeholder 50L vand.

a) Hvor meget energi oplagres i vandet i løbet af de første 100 min efter anlæggets start?

Svar:

?T = 56 - 16 = 40

Evand=4180J/(Kg·K)·50kg·40=8360000J ≈ 8360kJ

Problemet opgave b) Når vandets temperatur er blevet 60 grader tappes der 20L varmt vand fra tanken. Tanken fyldes op igen med 20L vand med temperaturen 15 grader. Det kolde og varme vand blandes hurtigt, så der bliver samme temperatur overalt i tanken.

Hvor længe varer det, inden vandet i tanken igen har temperaturen 60 grader?

Jeg er bare interessret i et hint, så jeg ikke får svaret serveret.

På forhånd tak, Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af peter lind

Du beregner en fælles temperatur for det kolde og varme vand. Derefter aflæser du tiden på kurven.


Svar #2
26. november 2008 af FeoDra (Slettet)

Der er jeg lidt i tvivl hvordan jeg går dette?

Som jeg lige ser det så er der 30L af 60 grader og så bliver det 20L af 15 grader. Hvordan kan jeg nemmest udregne den fælles temperatur?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #2: Opstil ligninger basseret på din varmelære. :)


Svar #4
26. november 2008 af FeoDra (Slettet)

Jeg er kommet frem til

Tf=(mv * Tv + mk + Tk) / (mv+mk)

Ved hjælp af delta-E = m * c * delta-T


Skriv et svar til: Varme energi, solfangeranlæg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.