Matematik

Parabel og linje skæringspunkter

03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Hej!

Jeg skal finde skæringspunkterne mellem en linje og en parabel.

Linjen: y=-x-8

Parabel: y=-x^3-3*x-5

Jeg kan forstå på det hele, at jeg skal indsætte y=-x-8 på y´s plads i parabelligningen.

Så kommer jeg så langt:

-x-8 = -x^2-3*x-5

Hvad er mit næste skridt?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: Ryk alle ting over på en side og løs som andengradsligning.


Svar #2
03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Så jeg skal isolere X eller hvad?

Kan sagtens løse andengradsligninger, skal bare lige sættes lidt i gang her :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #2: Du skal få 0 på den ene side af lighedstegnet. Herefter burde det være oplagt, hvad du skal gøre.


Svar #4
03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Kiggede lige i en anden tråd: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=331554

Der blev der sagt: sæt dem lig hinanden og løs x.

Når jeg prøver at løse X i mit tilfælde får jeg noget bøvl, hvis jeg prøver at skrive solve(-x-8=-x^2-3*x-5, x) får jeg: X = 0  or X = 7

Hvad gør jeg nu for at få kordinaterne? Kender jeg ikke følgende: (0, Ukendt) (7, Ukendt)

Hvordan finder jeg y kordinaterne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #4: Sætter dem ind i parablen eller ligningen for linjen.


Svar #6
03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Men jeg ved, at svaret er : (1, -9) og (-3, -5)

Mine resultater siger: (0, y) (7,y) hvad gør jeg dog galt?

Så er det jo meningsløst at fortsætte med at indsætte i parablens ligning?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #6: I så fald har du lavet en fejl i beregningen af x.


Svar #8
03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Hvordan kan jeg have gjort det, når jeg har brugt min TI 89 (-x-8=-x^2-3*x-5, x) får jeg: X = 0 or X = 7

Den må da have regnet rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2008 af Jerslev (Slettet)

 #8: Du har en potens forkert. Du har skrevet x^3 i #0...


Svar #10
03. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Ja, det opdagede jeg også lige selv - men har rettet det jeg skrev ind på lommeregneren, så det burde vel give det rigtige resultat.


Svar #11
04. december 2008 af anna2100 (Slettet)

Jeg fik nu løst opgaven - mange tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Parabel og linje skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.