Kemi

Hvor mon det kom fra

03. december 2008 af Peaco (Slettet)

Hej!

Vi lavede en opg. men jeg ved ikke hvor jeg fik min pKs fra, og om opg. i det hele taget er rigtigt ? :

I en kolbe blandes 20,0 mL 0,020 M ethansyre med 20,0 ml 0,010 M natriumethanoat. Beregn opløsningens pH.

Vi har med en opløsning at gøre, af en svag syre og syrens konesponderende base - et puffersystem bestående af CH3COOH og CH3COO-, altså et korresponderende syre/base par. Hvor denne ligevægt vil indstille sig:
CH3COOH + H2O => CH3COO- + H3O+


Hvis man vil beregne pH i et puffersystem, må man gør brug af pufferligningen:
pH = pKs + log
pH = 4,76 + log = 4,76 + (-0,30) = 4,46

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af mathon

pKs(CH3COOH) = 4,75 findes i kemiDATAbog

pH = 4,75 + log(0,010/0,02) = 4,45

er OK


Svar #2
03. december 2008 af Peaco (Slettet)

Tak #1.

Kan du ikke forklare mig denne opgave:

Natriumhypochlorid NaCIO er det aktive stof i mange blegmidler. Beregn forholdet mellem kocentrationerne af CIO- og HCIO i en opløsning af du blegemiddel med pH justeret til 6,50 for chlorundersyrling, HCIO er pKs lig med 7,54.

Hvordan forholdet?


Svar #3
03. december 2008 af Peaco (Slettet)

Ingen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2008 af mathon

pH = pKs + log(nb/ns)

6,50 = 7,25 + log(nClO- /nHClO)

log(nClO- /nHClO) = 6,50 - 77,25 = -0,75

forholdet nClO- /nHClO = 10-0,75 = 0,177828


Skriv et svar til: Hvor mon det kom fra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.