Fysik

Simpel model for opdrift - SRP hjælp

08. december 2008 af Puha... (Slettet)

Hej alle

Har gang i SRP opgaven og mangler hjælp til at forstå hvad det er jeg skal tage højde for. Jeg har lavet forsøg hvor jeg har optaget bordtennisbolde med forskellige massers fald gennem et cylinder med vand. Desuden har jeg udført samme forsøg - med samme bolde, bare i frit fald, altså uden vand. Dernæst har jeg fundet en forskrift for s(t), altså tilbagelagt strækning i forhold til tid. Desuden har jeg fundet hastighed og acceleration vha. numerisk diffrentiation, selv om accelerationen jo gerne skulle være konstant. Men i min cylinder er den ikke, fordi der skabes noget turbulens, er der nogen der ved noget om sådan noget?

Jeg skal nu: Opstil en model spm beskriver et legemes fald gennem et medium med en modstand der afhænger af legemets hastighed.

Nogen fifs any one? Aner sku ikke helt hvad jeg skal gøre. Skal redegøre for y''=a*(y')^2+b, hvor a og b er konstanter, så kan forestille mig jeg skal ha' noget med det at gøre?

Afsluttede fysik i sommers så det er langt væk - og min fysik vejleder er på en helt anden planet!

Håber jeg kan få lidt hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2008 af bboblzs (Slettet)

Der er simpelthen bare tale om at du skal opstille en model med "luftmodstand". Det er ligepræcis det differentialligningen siger. Oversat

accelaration=a*(hastighed)^2+b.

Dit b-led er tyngdeaccelerationen - opdriften, der antages konstant.

dit a er de koefficienter , der står foran v^2-ledet i luftmodstandsformlen.

Turbulensen er meget svær at regne på, hvis man ikke har styr på sin fluiddynamik...og det er der ingen der forventer, at du har på gymnasieniveau. Derfor kan det bare nævnes som en fejlkilde og vurderes hvor stor betydning den har, og i hvilken retning den virker.

OG NEJ. ACCELERATIONEN ER IKKE KONSTANT PGA. LUFT-/VANDMODSTANDEN. Hvis du skriver at den er det, så får du maks høvl.


Svar #2
09. december 2008 af Puha... (Slettet)

Jamen er hastigheden ikke konstant under faldet, når luftmodstanden og tyngdekraften nu er lige store under faldet? Og kan man ikke stort set, se bort fra luftmodstanden når den er så lille? Så må accelerationen jo også være konstant, eller? Kan se på mine målinger at gennem vand accelerer min bold lidt op og ned, men jeg troede det var på grund af turbulensen i vandet.

Jeg skal jo regne b og a ud - men altså må jeg kunne finde to udtryk, én for et legemes fald gennem vand og én for fald gennem luft. Skal jeg så tage højde for de forskellige mediers densitet, når det skal være et udtryk for legemets fald gennem et medium, der afhænger af legemets hasighed? Det skal jo åbenbart kunne gælde alle fald, gennem forskellige medier.


Svar #3
09. december 2008 af Puha... (Slettet)

Min fejl, kan se du HAR skrevet hvad a og b er - mig der sover!!!


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2008 af bboblzs (Slettet)

Man kan ikke se bort fra luftmodstanden! Den spiller helt afgjort en rolle. Derfor er accelerationen ikke konstant. Prøv at søge på "terminal velocity". Tror det ville gavne de forståelse. Lavede selv forsøgene i 3. g. Det vigtige er at man huske, at x(t) =stedet som funktion af tiden. x'(t)=v(t)=hastigheden som funktion af tiden. x''(t)=a(t)=accelerationen som funktion af tiden.


Skriv et svar til: Simpel model for opdrift - SRP hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.