Matematik

forhold

09. december 2008 af signeth (Slettet)

hej

der er en opgave jeg ikke helt kan finde ud af.

beregn forholdet mellem indbygegrtallene i fredericia og kolding.

forholdet.

dvs. 54137 (kolding) / 36843 (fredericia)

dvs. 54147 / 36843 = 1:1,46 ?

signe


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2008 af Contradel (Slettet)

Det ser ret rigtigt ud, nogle lærer kan måske ikke lide man bruger forholdstegnet som på kort, med det er jo korrekt.

Dog virker det måske en smule misvisende at sige "54147 / 36843 = 1:1,46" man vil nok sige at forholdet kan beskrives 1:1.46 evt. beskrive tanken bag, lommeregneren spytter jo ikke dette resultat ud.

Når jeg bliver i tvivl i sådanne opgaver prøver jeg at kigge sådan her på det:

Vi kan se at der er et betydelig lavere befolkningstal i Fredericia dvs. der er en stigning. Vil vi gerne finde stigningen kan vi hurtigt skrive:

54137 = 36843*(1+p)

Hvor p altså må være væksraten, og plus 1 for at få fremskrivningsfaktoren.

p bliver altså (54147 / 36843) -1 = 0.469 (husk afrunding)

dvs. Koldings befolkningstal er 47 % større end i Fredericia, sådan kan forholdet også forklares. Og så er det korrekt at man også kan skrive 1:1.47
 

Metoden minder lidt om at udregne renters rente, eksponentielle funktioner mm.


Skriv et svar til: forhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.