Fysik

Argh! noget med batterier..

12. maj 2002 af SP anonym (Slettet)
Vi har fået følgende skønne opgave af vores søde fyslære..

Et batteri på 6V tilsluttes en 6W elpære. Herved ændres polspændingen fra 6V til 5,2V.
- hvad er elpærens modstand?
- Beregn batteriets indre resistans
- hvor stor strøm kan batteriet maksimalt levere?
osv osv..
Men da vi repeterer 1g stof er jeg altså ude af stand til at huske hvordan man beregner disse ting:o(
Håber der er nogewn der har nogen ideer! Sofie

Svar #1
12. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Prøv at tjekke det indlæg som hedder elktromotoriskkraft under fysik.

Svar #2
14. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Jeg forstår det altså stadig ikke helt...

Svar #3
14. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Du ved at strømstyrken er 1 A.

For at finde elpærens modstand (den ydre) skal du bruge formlen U_p = R_y·I

og da du har U_p = 5,2 V og I = 1 A kan du udregne R_y.

For at finde den indre resistans skal du bruge at batteriets EMK (U_0) er 6 V.

Da skal du bruge at U_p = U_o - R_i·I

her er det igen en ligning med en ubekendt.

For at finde hvor meget strøm batteriet max kan levere skal du finde (U_p,I) grafens skæring med x-aksen.

Dette vil svare til at sætte U_p lig 0 i foregående ligning og du får korsslutningsstrømmen I_max til at være:

I_max = U_o / R_i

Jeg er ikke helt sikker på det er rigtigt da jeg selv sov i fysikundervisningen i 1.g men det er mit bedste bud.

Svar #4
16. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Hmm.. det lyder meget rigtigt, men hvis nu der tilsluttes en modstand på 3ohm hvad bliver polspændingen så?

Svar #5
16. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Næ vent lidt.. har fundet ud af det! det blir 8,2 V ik?

Svar #6
16. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Ligger du bare de 3 Ohm til den ydre resistans ?

Svar #7
16. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Næh jeg finder først Uo og derefter Up...
Nåh men jeg har lige et sidste spørgsmål...
Hvis jeg skal finde den værdi (ohm) som den ydre modstand skal have for at batteriet afsætter maksimal effekt i modstanden, så kan jeg godt regne ud at jeg skal opstille en ligning og differentiere for at finde max og jeg ved at:
x-værdien = ohm værdien
y-værdien = effekten
men hvordan ligningen helt nøjagtig til at se ud?

Svar #8
16. maj 2002 af SP anonym (Slettet)

Man kan vise at der afsættes mest energi hvor R_i = R_y.

Læs udledningen her:

http://www.amtsgym-sdbg.dk/fy/mw/batteri/

Skriv et svar til: Argh! noget med batterier..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.