Fysik

Differentialligning: Det fysiske pendul

12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

Hej studieportalen!

Har lidt problemer med min SSO.

Jeg skal differentierer følgende andenordens differentialligning

(d^2 φ)/(dt^2 )=(-m•g•d•sin(φ))/I

og ende med at få formlen for svingningstiden for et fysisk pendul.

T=2•π•√(I/(d•g•m))

Det er egentlig ikke en del af min opgave men vil gerne have det med som noget creme de la creme, hvis det er en mega umulig opgave må i også gerne skrive det! - så dropper jeg det bare.

på forhånd tak :)

ps. Jeg vil egentlig også gerne høre om det er muligt at beregne accelerationen for pendulet, selvom jeg ikke har målt vinklen jeg slap det i?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2008 af Fich (Slettet)

Hej!

Jeg har selv lidt samme "problem", og er også i gang med SRP. Så jeg er også interesseret!! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/144530


Svar #3
12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

tak for hjælpen ven :D - det blev glædeligt modtaget.

noget at sige angående accelerationen af pendulet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2008 af mathon

vinkelaccelerationen

a = φ'' = -ω2*φ = -((m*g*d)/I)

med enheden radianer/s2 eller blot s-2             (= Hz2)


Svar #5
12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

tak for svaret igen! - men jeg tænkte nu på pendulets translatoriske acceleration.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2008 af mathon

...det var mig, som anvendte en forkert betegnelse
 

atrans =  φ'' = -ω2*φ = -((m*g*d)/I)*φ


Svar #7
12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

er du sikker? jeg menner ellers at φ=vinklen, φ' = vinkelhastigheden,φ'' = vinkelaccelerationen.

anyways: men som jeg nævnte har jeg ikke målt udgangsvinklen... har jeg skudt mig selv i foden?
 


Svar #8
12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

edit: som jeg ser det blander du translatoriske og rotations sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. december 2008 af mathon

...du har ret

tyngdepunktets forskydning s = d*sin(φ) ≈ d*φ

som ved små udsving falder sammen med buen

(d2s/dt2) = atrans = d*φ'' = d*(-m•g•d•φ)/I = -((m*g*d2)/I)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. december 2008 af mathon

atrans = -(g*(m*d2)/I)*sin(φ) = -(g*I/I)sin(φ) = -g*sin(φ)


Svar #11
12. december 2008 af Fiskefrans (Slettet)

ahh ok! nu giver det mening :) TAK!


Skriv et svar til: Differentialligning: Det fysiske pendul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.