Matematik

Matematisk model

02. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Nu spørger jeg måske lidt dumt, men

når der siges, at jeg skal opstille en matematisk model, hvad er det så helt præcist?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er en funktion, der fortæller så meget som muligt af det, man eksperimentelt (empirisk) har fundet ud af. Der er masser af eksempler, vi kan bare tage det helt almindelige fra den klassiske fysik, nemlig: hvad sker der, når man kaster en bold op i luften? Kan man beskrive fænomenet matematisk? Ja det kan man, Newton opfandt sammen med Leibniz infinitesimalregningen, der netop kunne besvare det spørgsmål.

Et andet eksempel er fra varmelæren (termodynamikken). Hvad sker der, når vi opvarmer en jernstang? Ja så ved vi jo godt at den bliver varm, og at den udvider sig, det kan vi se på togskinerne om sommeren, når solen bager, men hvordan skal man forklare det matematisk? Simpelthen med følgende formel L=L0*(1+α*?T), du har teorieni din fysikbog, så dem kan du selv kigge på.

Det interessante spørgsmål lyder: Findes der nogel erfaringer, som man endnu ikke har givet på formler?


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Ofte er det en model af typen

y=ax+b

y=b·ax

y=b·xa

Du skal måske beregne tallene a og b.

Du skal angive hvad x og y står for (tid, vægt eller..)

Du skal måske angive en begrænsning på x og y.


Svar #3
02. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Okay (: Ja, jeg har en tabel over tiden det tager, at forbrænde alkohol for jvinder og mænd af forskellig vægt. Der er givet det antal genstande, der skal forbrændes samt hvor lang tid det tager. Jeg skal så Opstille en matematisk model, der viser den tid det tager at forbrænde alkoholen (som funktion af antal genstande). Dertil skal jeg sammenligne modellerne og forklare hvad de indgående konstanter fortæller om forbrændingen samt diskutere modellernes rækkevidde.

Så hvad bruger jeg så her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Der står vel noget mere i opgaven?


Svar #5
03. januar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Nej desværre ikke. (:


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kunne jo starte med at antage, at forbrændingen sker eksponentielt aftagende, altså dy/dt=k*t, så y(t)=y0*exp(k*t), hvor y0 er mængden af alkohol i blodet til tiden t = timer


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Der står vel at forbrændingen er lineær? Måske er der en tegning af en ret linje?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7 ja jeg tor nok, at forbrænding af alkohol er lineær forresten


Skriv et svar til: Matematisk model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.