Kemi

Hjælp Gas ligevægt

07. januar 2009 af Stego (Slettet)

Vi for oplyst at der i en 2,5L lukket beholder sker følgende reaktion

H2(g)+I2(g)<--------------> 2 HI(g)

Der ud over for vi at vide at ligevægtskonstanten er Y=50 og der er følgende stofmængder af følgende stoffer

n(H2)=1,76mol

n(I2)=5,08

der er ligevægt ved 450oC. Udregn stofmængden af HI(g)

Vi ved at Y=p(HI(g))/(p(H2(g))*p(I2(g)))

Til begregning af trykket p, bruges idealgasligningen: p*V=n*R*T

hvor R=0,0831L*bar/mol*K

Så ved jeg ikke om jeg skal beregne dette med n(H2) som den begrænsede mængde eller om jeg bare skal regne videre med de mængder der er angivet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2009 af mathon

Y = p(HI)2/((p(H2)*p(I2))

p = n*(0,0831451 bar*L/(mol*K))*((273+450)K)/(2,5 L) = n*(60,1139073 bar/mol)

kort:

                                            p = n*(60,1139073 bar/mol)

p(H2) = (1,76 mol)*(60,1139073 bar/mol) = 105,8 bar
p(I2) = (5,08 mol)*(60,1139073 bar/mol) = 305,379 bar


Y = 50 = p(HI)2/((105,8 bar)*(305,379 bar)) = p(HI)2/(32309,2 bar2)

p(HI)2 = 50*(32309,2 bar2) = 1,61546*106 bar2

p(HI) = (1,61546*106 bar2)½ = 1271,01 bar

af p = n*(60,1139073 bar/mol)
haves:

n(HI) = p/(60,1139073 bar/mol) = (1271,01 bar)/(60,1139073 bar/mol) = 21,14 mol
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2009 af bella-puella (Slettet)

Mathon ser ud til at have helt styr på det!!!

Du omregner fra mol til gram vha. n = m/M (ænder er lig med måger over bjerge)

God fornøjelse ;-)


Skriv et svar til: Hjælp Gas ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.