Almen studieforberedelse (AT)

AT - Fysik + ?

14. januar 2009 af Skalmstang (Slettet)

Tænkte på noget i retningen af Tidsrejse.
Findes der materiale, som ikke er ren populærvidenskab om dette emne?

Kan dette kombineres med fx dansk, om betragtninger af tidsrejser (evt. op gennem tiden).

Er der ellers andre forslag til Fysik?
Det jeg har set ressourcerummet lægger op til er rumrejser og rumturisme.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2009 af Jerslev

#0: Tidsrejser kræver en del viden om speciel relativitetsteori, hvis man vil lave det ordentligt, så jeg ved ikke, hvor oplagt det er. Hvis det skal kombineres med noget, så skal det være med matematik, da speciel relativitetsteori bruger en mere geometrisk model af fysikken.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
14. januar 2009 af Skalmstang (Slettet)

Man kan jo ikke kombinere med matematik, det skal være multi fakultet. Eller har jeg misforstået noget?

:)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2009 af noballs (Slettet)

Ja matematik og fysik må du ikke vælge.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. januar 2009 af plastiksjæl (Slettet)

Det er jo også meget oplagt at beskæftige sig med teknikken bag nogle rejsemidler, fx. dampmaskiner, bilfysik, aerodynamik i forbindelse med fly osv.

Og så er der jo GPS, navigation og kortlægning generelt.

Men synes også de er meget svære at koble, med andet end historie i hvert fald. Ideer?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. januar 2009 af Jerslev

#2: Hvad ved jeg? Jeg har aldrig haft AT. :P

- - -

mvh

Jerslev


Svar #6
15. januar 2009 af Skalmstang (Slettet)

Hehe lyder rart Jerslev... :)

Tak for svarene. Transport er ret oplagt, så en kombination af samf. og fys, med hensyn til mere miljøvenlig transport. Det er jo en god sammenkobling, men ellers skal jeg lige bruge lidt tid til at tænke over de andre.


Svar #7
15. januar 2009 af Skalmstang (Slettet)

Flytransportens historie, som konsekvens af den teknologiske udvikling for luftfart, fx aerodynamik, kunne man evt. godt skrive om. Herunder vise hvordan vingerne teknisk har udviklet sig. og hvilke muligheder disse udviklinger det har haft...


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. januar 2009 af Eirian (Slettet)

Fysik og engelsk kunne du da sagens kombinere? Mener også der er en ret god film, der handler om netop det - noget med nogle foskere, der ender i en anden verden?

Jeg personligt har også tænkt mig at skrive i fysik, jeg kombinerer det dog med historie, for at kunne belyse hvordan mennesket opfattelse af jorden og universet har ændret sig fra flad til rund, og fra at have Jorden i centrum til at have solen i centrum.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. januar 2009 af plastiksjæl (Slettet)

Er det "rejse" nok?
Synes godt man kan komme til at bøje emnet lidt for meget...
Men man kan jo selvfølgelig sige at det er 'jordens rejse'.


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. januar 2009 af nikolaj99999 (Slettet)

Jeg vil mene, at "Rejser" fra undervisningsministeriets side var tænkt til også at kunne forstås i overført betydning og ikke nødvendigvis som en fysisk rejse.

Desuden har jeg tænkt på at arbejde med Titanic. Emnet er relevant at belyse fra både en humanistisk og naturvidenskabelige synsvinkel, men jeg er i tvivl om, om den naturvidenskabelige del bliver meget mere end noget om arhcimedes lov. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. januar 2009 af nikolaj99999 (Slettet)

Ups min fejl.

Rejsen SKAL være konkret


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. januar 2009 af Anna Sol (Slettet)

Den synopsis, jeg skulle op og forsvare i 1.g var om begrebet tid og tidsrejser. Skrevet i fysik og dansk. H.C. Andersen skrev flere tekster, der handler om begrebet og opfattelsen af tid. Jeg havde teksten "Historien om en moder" og "Det gamle egetræs sidste drøm".
Synopsen tog altså udgangspunkt i H.C. Andersens definition af tid og hans tanker om at bevæge sig frem og tilbage i tiden. I "Historien om en moder" forsøger moderen at få hendes barn tilbage fra døden.
I fysik arbejdede jeg med ormehuller og dannelsen af disse. Herunder kommer altså relativitetsteorien.

Om du kan bygge en synopsis udelukkende på tidsrejser, ved jeg ikke, men det burde helt bestemt være muligt.

I år - 3.g - regner jeg med at ende på rumrejser i fysik og dansk eller engelsk.
 


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. januar 2009 af rola0010 (Slettet)

 Man kunne kombinere Fysik og dansk og så kikke på tintin: Rejsen til månen. Kunne man ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #14
18. januar 2009 af 2006xzan (Slettet)

# 8

jeg havde overvejet noget som dig omkring "jordens rejse" men det er bare det at rejse skal forstås konkret, hvilket udelukkede denne mulighed. øv

men jeg vil også vælge kemi, eller fysik kombineret med historie.. det er bare så svært at relatere emnet til det naturvidenskabelige område


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. januar 2009 af 123sissel (Slettet)

 Hej,

Netop til din problemstilling omkring tidsrejser:

Sidste år havde jeg netop om tidsrejser i AT-årsprøven og kombinerede dansk og fysik. Jeg synes det var et super spændende emne også selvom jeg ikke kom 100% til bunds i emnet, da det jo er umuligt på vores niveau. Jeg overvejer endda at genbruge emnet i år.

I dansk analyserede jeg filmen 'The Time Machine' og i Fysik brugte jeg fx. artikler fra aktuel videnskab og illustreret videnskab. Især bogen 'Tid - den relative virkelighed' af Ulrik Uggerhøj er rigtig spændende og pædagogisk. Han beskriver begreberne med ord i stedet for matematik, hvilket sænker niveuet til gymnasie-stof. Prøv evt også 'A Brief History of Time' af Stephen Hawking.

Hvis du interesserer dig for emnet, kan jeg klart anbefale det!

Held og lykke.


Brugbart svar (1)

Svar #16
19. januar 2009 af SofieLærke (Slettet)

Hej

Mht. tidsrejser i fysik, hvordan undgår man så, at det bliver alt for svært mht. den generelle relativitetsteori, hvis man vil skrive om tidsrejser? Men samtidig tager højde for, at synopsisen ikke bliver for overfladisk? Hvad gjorde I og hvilken respons fik I ?

Jeg overvejer at skrive i astronomi eller FyB og kombinere det med dansk om enten

- Tidsrejser: det svære er her DGT. jeg vil så kombinere det med tekster omkring tidsopfattelser i dansk

- Rejser i rummet vha. ormehuller: her er det svært at finde danske tekster, for jeg vil helst ikke analysere science fiction !

Har I måske nogle forslag ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
19. januar 2009 af Jerslev

#16: Hold dig indenfor Minkowski-rum i fysikken - det vil sige, at du kan nøjes med at bruge den specielle relativitetsteori. Den generelle egner sig overhovedet ikke for gymnasiet.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. januar 2009 af Jerslev

#16: ER-broer er måske også lige en tand for svært at behandle på andet end et populært niveau i gymnasieskolen. Mig bekendt bygger de på lidt matematisk fiksfakserier ved den almene relativitetsteori, og som nævnt i #17 er det ikke nogen god idé at begive sig ud i den i gymnasiet; især ikke, hvis man vil dybere end den populære.

Som nævnt kan du skrive en masse allerede indenfor den specielle relativitetsteori - nu har jeg godt nok aldrig haft AT, men jeg kunne da forestille mig, at man kunne lave et eller andet med tvillingeparadokset og tiden. Måske en fysik/dansk sammensætning?

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (2)

Svar #19
19. januar 2009 af SofieLærke (Slettet)

Men er det ikke noget vovet at begive sig ud i den specielle relativitetsteori, når man kun har FyB og aldrig har hørt et noget om den ?

Jeg har skrevet SRP i FyB om rummets udvidelse og der undgik min lærer bevidst relativitetsteorierne, fordi jeg ikke har fået undervisning i dem!

Er det muligt at undgå disse helt eller bliver jeg nødt til, bare kortfattet, at redegøre for, hvad de populært sagt siger ?


Brugbart svar (2)

Svar #20
19. januar 2009 af Jerslev

#19: Rummets udvidelse uden inddragelse af relativitetsteori og Friedmannligninger? Det lyder meget mærkeligt. :s

Jeg erindrer, at der stod noget gejl om den specielle relativitetsteori i min gamle Orbit 2 bog, der var for fysik B, så jeg tror ikke, at det er helt ude i hampen.

- - -

mvh

Jerslev


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.