Kemi

Svag syre og stærk base

15. januar 2009 af rauwwww (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig gennemskue hvordan følgende opgave skal løses:

Phosphorsyre, H3PO4, er en trivalent syre med syredissociationsskonstanterne Ks1 = 7,5 · 10–3 M,
Ks2 = 6,2 · 10–8 M og Ks3 = 4,8 · 10–13 M (vandig opløsning, 25 ºC). Vandets ionprodukt Kv = 1,0 ·
10–14 M2.

Hvor meget fast NaOH (M = 40,01 g/mol) skal sættes til en halv liter 0,10 M opløsning af
NaH2PO4 for at give en pufferopløsning med et pH på 7,4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

pH i amfolyt:

pH = 0,5*(Pks (S) + pKs (amf))

Denne formel viser at pH er uafhængig af amfolytkoncentrationen

pKs (S) er H3PO4 = 2,12

PKs (amf) er H2PO4- = 7,21

pH= 0,5*(2,12+7,21) = 4,67

ns = 0,1 * 0,5 = 0,05 mol

pH = pKs + log (nb/ns)

4,67 = 7,21 + log X , hvor x = nb/ns dvs. nb = 0,000144 mol

7,4 = 7,21 + log (nb/0,05), nb = 0,077441 mol

nb tilsætning = 0,077441 - 0,000144 = 0,077297 mol

m = n*M = 0,077297 *40,01 = 3,093 g tørt NaOH 100 w/w%


Skriv et svar til: Svag syre og stærk base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.