Matematik

Simpel ligning, x^½ = ?

25. januar 2009 af kohl (Slettet)

Hej alle,

Jeg har et meget simpelt spørgsmål, som dog er ved at give mig grå hår :)

Hvordan løser jeg:½x^-½ = 0, altså en halv x opløftet i minus en halv... som I nok kan se er det nulpunktet jeg skal finde, men jeg kommer ikke længere end:

x^-½ = 2

Hvad dælen er "det modsatte" af x^-½ ? Jeg har set i min formelsamling og læst lidt i nogle tråde herinde, men det er tilsyneladende ikke at finde.

SOS!

- Gina


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2009 af peter lind

x=1/kvrod(x). Kvadrer de 2 sider i din sidste ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2009 af isa3333 (Slettet)

her skal du sige

1/x½=2 sådan skal den løsses


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvordan kommer du fra ½x ^-½ = 0 til x^-½ = 2?


Svar #4
25. januar 2009 af kohl (Slettet)

Hmm, jeg forstår det ikke. Det skyldes jeg skal finde nulpunkt af følgende:

f(x) = kvrod(x) hvor kvrod(x) = x^½

f ' (x) = ½x^-½

f ' (x) = 0

½x^-½ = 0

x^-½ = 2

x = ?

...

Skær det ud i pap for mig, please.


Svar #5
25. januar 2009 af kohl (Slettet)

Jerslev -

Fordi eksempelvis ½x = 0  ---> x =2?

Det kan godt være min hjerne er søndagstræt, men er det ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Nej, det er ikke rigtigt.

0.5 * x = 0 <=> 2 * 0,5 * x = 2 * 0 <=> x = 0.

#4: Din ligning har ikke nogen løsning. f(x) = kvrod(x) har ikke nogen vandret tangent på noget tidspunkt.


Svar #7
25. januar 2009 af kohl (Slettet)

Nåhja, det er også rigtigt.

Så du siger, løsningen er Ø, fordi x^-½ aldrig ville kunne give 0?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Ja. Du vil aldrig få det til at give 0, hvis du løser det algebraisk, men differentialkvotienten har grænseværdien 0 for x --> uendelig.


Svar #9
25. januar 2009 af kohl (Slettet)

Jah, præcis!

Mange tak :)


Skriv et svar til: Simpel ligning, x^½ = ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.