Kemi

gennemsnitlige dobbeltbindinger

28. januar 2009 af realmadrid2008 (Slettet)

Hej jeg sidder med en opgave hvor jeg skal finde det gennemsnitlige antal dobbeltbindinger i fedt

i opgave a skulle jeg finde den gennemsnitlige molære masse for fedt som jeg fik til 865,0519 g/mol

jeg kender forsæbnings tallet som er 195 mg KOH/g fedt

og jeg kender iodtal som er 130 g I2/100 g fedt

jeg ved ikke hvordan man finder den gennemsnitlige antal dobbeltbindinger

Kan i hjælp mig PLZZ


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

hint: Iodtallet er i realiteten et tal på, hvor mange dobbelbindinger der er. 

= + I2 ->CHI-CHI (= betyder dobbeltbinding), dvs. der går 1 I2 pr. dobbeltbinding. Beregn hermed stofmængden af begge og sammenlign disse!


Svar #2
28. januar 2009 af realmadrid2008 (Slettet)

hvad mener du med begge, mener du at jeg skal regne n for I2 og triglyceridmolekylerne

det har jeg

n(I2) =m/M=130g/(2*126,099=0,5154 mol

og

n(Fedt)= 0,001156 mol

men hvad mener du med at sammenligne disse?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Ja for begge.

Ta' forholdet (n(I2)/n(fedt)) Dette er netop antallet af dobbeltbindinger :-)


Svar #4
28. januar 2009 af realmadrid2008 (Slettet)

det kan da ikke passe at forholdet er på 444,11


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Du har også beregnet stofmængden til fedtstoffet forkert. Forholdet giver nogenlunde 5.


Svar #6
28. januar 2009 af realmadrid2008 (Slettet)

aha jeg forstår tak skal du have


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2010 af TenFour (Slettet)

#5 - hvordan beregner man stofmængden af fedtstoffet korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. april 2015 af charlotte2909 (Slettet)

Du skal gange stofmængden af fedt med 100, da iodtallet er bestemt ved g. iod pr. 100g. fedt

n(KOH) = 0,195g/(39,10+16,00+1,008)g/mol = 0,00347544mol 

n(fedt) = 0,003447544mol/3 = 0,00115848mol (da forholdet mellem fedtstoffet og KOH er 1:3)

0,00115848mol*100 = 0,115848mol

Dobbeltbindingerne: n(I2)/n(fedt) = 0,51221434mol/0,115848mol = 4,42 antal dobbeltbindinger 

 
 


Skriv et svar til: gennemsnitlige dobbeltbindinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.