Fysik

energi

01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

Nogen som kan hjælpe med denne opgave?

2. På en vaskemaskine er der en temperaturvælger, der kan indstille vasketemperaturen på en værdi mellem 30ºC og 95ºC. Vi antager, at en vask kræver 10 liter vand, og at vandværksvandet har en temperatur på 10ºC.

a) hvad koster den elektriske energi, der skal bruges til opvarmningen, hvis man vælger den højeste temperatur, og 1 kWh koster 1,50 kr.
b) Hvor meget kan man spare ved at vælge den laveste temperatur?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Ad a) Den energimængde der skal bruges til at opvarme vand fra 10 ºC til 95 ºC kan beregnes ved brug af relationen:

Q = m·c·ΔT,

hvor m er massen af vandet (10 kg), c er vands specifikke varmekapacitet (4.18 kJ/kg·ºC) og ΔT er temperaturstigningen, dvs. (95 - 10) ºC = 85 ºC. Du vil få resultatet ud i kJ, som kan omregnes til kWh, idet 1 kWh = 3.6·103 kJ.


Svar #2
01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

Tusinde tak! - det var et meget overskueligt svar, når man ellers sidder og er meget forvirret. Kan du også hjælpe med denne:

4. En vejrstation i ørkenen skal bruge 120 W for at fungere. Den skal drives af solpaneler med en nyttevirkning på 8,5%. Panelerne retter sig automatisk ind efter retningen til Solen. Solens indstråling kan sættes til 900 W/m2.
a) Hvor stort skal solpanelernes samlede areal mindst være?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Produktet af solindstrålingen (modtaget effekt pr. areal) og solpanelets arealet må svare til den modtagne effekt. Dermed haves,

P = (η·Psol) · A

hvori arealet A kan isoleres, så

A = P/(η·Psol) = (120 W)/(0.085·900 W/m2)


Skriv et svar til: energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.