Matematik

meter og minutter

02. februar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Hvis en dykker opholder sig et længere stykke tid i på en vis dybde, skal han, for at undgå dykkersyge, stige langsomt op til overfladen. Der er en sammenhæng mellem dybden, målt i m, og det antal minutter dykkere kan opholde sig på den pågældende dybde, uden at få dykker syge:

X m: 10. 12. 14. 16. 18. 20. 22. 25 …. 40. 42.
Y min: 219. 147. 98. 72. 56. 45. 37. 29. …. 9. 8.
Benyt potensregression til at bestemme en matematisk model, der beskriver tallene i skemaet. Benyt modellen til at bestemme, hvor lang tid dykkere kan opholde sig på 35 m’s dybde, og hvor dybt kan de dykke, hvis de har 20 min. til rådighed?
 

a) Så finder jeg vha. statlist og Y1 f(x)..

b) så sætter jeg 35 lig forskriften hvor 20 er x? eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2009 af dnadan (Slettet)

a) potensregression

b) f(35)=... og f(x0)=20 (funktionen er minutter som funktion af meter, ikke omvendt)


Svar #2
03. februar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Okay så (:

Jeg får forskriften: 42530x^-2,289

Og f(35)=12 minutter ca.

Men hvordan regner jeg så f(x0)=20?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Du løser ligningen(sidste trin er en potensregneregel)


Svar #4
03. februar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg kan ikke få det til at passe, hvis jeg gør således:

f(x0)=42530(x0)^-2,289=20

Hvis jeg så bare solver, får jeg x0 = 0,035175.. Og det er da helt forkert, siger min logiske sans mig.. Det må da være minimum 20 meter og gerne lidt mere


Skriv et svar til: meter og minutter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.