Fysik

Er dette korrekt? (Skråt kast)

03. februar 2009 af Jurlique_Q (Slettet)

Hej alle sammen.

Jeg er igang med en opgave om skråt kast, hvor jeg skal forklare kuglens bane beskrevet ved ligningerne:

x= V·cos(α)·t        og    y= h+V·sin(α)·t-g·t2 /2

i 'indledning' af opgaven står følgende:

ved den matematiske beskrivelse af det skrå kast skal du forestille dig et koordinatsystem med vandret x-akse og med lodret y-akse orienteret positivt opad.

i punktet (0,h) tænkes placeret en kanon, som affyrer en kugle i retning mod 1. kvadrant. Affyringsfarten kaldes V og retningen er fastlagt ved at vinklen mellem x-aksen og affyringshastigheden kaldes α. Tyngdens acceleration kaldes g.

og på baggrund af overstående, skal jeg så forsøge at forklare kuglens bane..

Indtil videre har jeg skrevet følgende, men er ikk sikker på og det er dybdegående nok..

Genstanden vi brugte i vores forsøg var en stålkugle. Denne kugle blev affyret fra et punkt (kastekanonen) nær bordfladen med starthastigheden v0. Når kuglen bliver sendt af sted, vil den blive påvirket af en kraft med hastigheden v0 , som til sammen udgør en vinkel α ( tegning). Efter start ved kuglen kun blive påvirket af en lodret tyngdekraft, da den resulterende kraft er lodret, vil kuglen blive accelereret i den lodrette retning, mens den vandrette retning vil udføre en jævn(plan?) bevægelse (skal jeg her skrive om newtons 2. Lov: kraftloven??).
Partiklens starthastighed er sammensat af en vandret hastighed og en lodret hastighed (tegne en tegning). Derfor gælder det at
 

v0x=vcos(α)

og

v0y=vcos(α)


Da kuglen vandret udfører en jævn bevægelse, får vi derfor:

x=vcos(α)·t

Da kuglen udfører en lodret bevægelse med konstant acceleration , får vi derfor:

y=h+vsin(α)·t-g·t2/2

Håber virkeliiig virkeliiiiiiiiig at der er en der kan hjælpe mig.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2009 af peter lind

I en jævn(plan?) bevægelse bør du fjerne plan?

Kuglen udfører ikke en lodret bevægelse. Den har en lodret komponent For den lodrette del af bevægelsen, skal du nok henvise til jævn voksende bevægelse evt. formel i din bog.


Svar #2
03. februar 2009 af Jurlique_Q (Slettet)

kan du fortælle mig, hvilken formel det er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2009 af peter lind

Nej. Jeg kender ikke din bog.


Skriv et svar til: Er dette korrekt? (Skråt kast)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.