Matematik

Vektor-regning, vinkler..

04. februar 2009 af Romie (Slettet)

Jeg er gået kold i en opgave, der ellers ganske simpelt lyder "Find vinklen mellem vektoren (2,7) og førsteaksen.."

Jeg kender formlen for at finde vinklen mellem to vektorer - men hvilke koordinater har førsteaksen??? Hilfe! Min hjerne er gået helt i stå! :o)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Brug enhedsvektoren (1,0)., det giver godt 74 grader


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2009 af peter lind

Vektoren (1,0) er parallel med førsteksen


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Husk også, når du omregner fra radianer til grader gælder v =180/π grader


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2009 af mathon

...eller

tan(V) = (7/2)


Svar #5
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Wow, det gik hurtigt! Tusind tak for hjælpen, jeg tænkte nok det var ganske ligetil - kan I også hjælpe mig med følgende:

Vektor a, b og c har længderne 3, 4 og 7 og vinklerne fra 1.aksen er hhv. 20, 80 og 170. Bestem længden af vektor a+b+c...

Hvordan finder man så koordinaterne til vektorerne, når vinkler og længder er givet....? :o( Synes det er frygtelig svært det her...


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2009 af peter lind

d = (d*cos(v), d*sin(v)) hvor d er længden af vektor d og v er vinklen mellem x-aksen og vektoren.


Svar #7
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Tak! :o) Den formel synes jeg slet ikke jeg er stødt på før? Har den en "overskrift"/navn, den må da findes i mit materiale...


Svar #8
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Nå har fundet formlen. Bare ikke gennemskuet at det var den der skulle bruges..


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2009 af peter lind

Den har mig bekendt ikke noget navn og følger ret nem ud fra den geometriske definition af de trigonometriske funktioner og vektorer. Prøv at lav en tegning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7, tænk på polære koordinater, læs om dem R = (Rcos(v), Rsin(v)) = Rcos(v)*i + Rsin(v)*j. hvor i,j er enhedsvektorerne i planen. 


Svar #11
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Uuh det er hele humlen ved det her.. Matematisk/logisk forståelse er desværre ikke noget jeg er født med men må kæmpe mig til, så for mig følger det ikke så nemt selvom jeg sidder og kigger på dertilhørende tegning lige nu.. Men jeg tror jeg er sådan nogenlunde med på det nu.. Sådan da... :)


Svar #12
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Erik - polære koordinater? Det udtryk er jeg slet ikke bekendt med? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jo du gør, du kender enhedscirklen, ellers så læs om polære koordinater her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A6rt_koordinatsystem


Svar #14
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Jeg har også denne opgave:

For hvilke værdier af a er vektorerne = 0.. Vektorerne er: (2a-1 , a+5) og (3-3a , a+3)

Jeg kan liiige hitte ud af at tænke mig til, at én af vektorerne skal være lig 0, for at opfylde "ortogonal-reglen"... Men hvordan klarer jeg sådan en opgave på smarteste måde? Skal det stilles op som en ligning, eller hvordan "gennemskuer" man det bedst? (Min eneste egen idé er at prøve mig frem med nogle tal *G*, det er helt håbløst..)


Svar #15
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Jeg må indrømme at der ikke ringer nogen klokke når jeg går ind på dit link.. Men jeg tror jeg forstår nogenlunde.

- Og tak for linket i øvrigt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Mener du skalaren a prik b? Så har du (2*a-1)*(3-3*a) + (a+5)*(a+3) = 0, så er det bare at løse ligningen.


Svar #17
04. februar 2009 af Romie (Slettet)

 Ja, selvfølgelig! :) Tusind tak, det bliver pludselig meget simpelt når nogen andre får sat ord på.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja vi skal somme tider gætte os til halvdelen af spørgsmålet, men det er også meget sjovt


Skriv et svar til: Vektor-regning, vinkler..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.